Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για τα τεστ covid-19 σε φοιτητές/ριες

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για τα τεστ covid-19 σε φοιτητές/ριες

Σε αντιστοιχία με τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε χώρους εργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στις δομές υγείας κ.ο.κ, βρίσκονται και τα μέτρα που έρχονται να ισχύσουν στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η τιμωρητική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον ανεμβολίαστο πληθυσμό έρχεται να ενισχύσει συνολικά το αφήγημα της για αυτούς, όσο και την μεταφορά της ευθύνης για άλλη μία φορα σε ατομικό επίπεδο. Είναι λοιπόν φανερό πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να καλλιεργεί αποκλειστικά το κλίμα της ατομικής ευθύνης , προτείνοντας ως μοναδική λύση τον εμβολιασμό για την διαχείριση της πανδημίας, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Προτείνει,έτσι τον εμβολιασμό των πολιτών ως απάντηση και ως μέσο αποσυμφόρησης του ΕΣΥ, περισσότερο με όρους στείρας υποχρεωτικότητας παρά με μεθόδους πειθούς, ικανές να εμφυσήσουν στην κοινωνία τη συλλογική ευθύνη και τον εμβολιασμό ως μέσο αντιμετώπισης του κορονοϊού για τη συλλογική υγεία.

Η κυβέρνηση ήδη από την αρχή της πανδημίας χρησιμοποιεί την τιμωρία και τον φόβο για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά της συμφέροντα αλλά και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, για τους/τις ανεμβολίαστους/ες φοιτητές/τριες, αποφασίστηκε η υποχρεωτική διεξαγωγή δύο rapid test ανά εβδομάδα ,κόστους 10 ευρώ το κάθε τεστ, προκειμένου να μπορούν να παρευρίσκονται στο χώρο του πανεπιστημίου. Το κόστος, μάλιστα, όπως αναφέρεται θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον/την φοιτητή/τρια και θα γίνεται μόνο σε ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα, ενώ πρόσβαση στις δημόσιες δομές που θα διενεργούνται rapid tests θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι/ες πολίτες. Είναι εμφανές πως μέτρα σαν και αυτά έχουν ταξικά χαρακτηριστικά και έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους/τις οικονομικά πληττόμενους/ες φοιτητές/τριες, καθώς ανεμβολίαστα άτομα θα καλούνται να πληρώνουν το ποσό των 80 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ενώ εάν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό ενδεχομένως να αποκλείονται πλήρως από την εκπαιδευτική διαδικασία, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία όπου ο νόμος Κ-Χ επιφέρει τις διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, δημιουργώντας έτσι ένα πλήρως ασφυκτικό πλαίσιο για το φοιτητικό υποκείμενο.

-Κανένας διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων φοιτητ(ρι)ών.

-Διεκδικούμε την παρουσία κλιμάκιων του ΕΟΔΥ στους πανεπιστημιακούς χώρους για την διεξαγωγή δωρεάν rapid tests με σκοπό την ασφαλή παρακολούθηση και συμμετοχή όλων των φοιτητ(ρι)ών,καθηγητικού προσωπικού και εργαζομένων.|

-Επίταξη των μικροβιολογικών εργαστηρίων για την διενέργεια δωρεάν και απεριόριστων   τεστ για όλους/ες/α.