Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για τη ΔΕΘ 2021

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για τη ΔΕΘ 2021

Το Σάββατο, για ακόμη μια χρονιά, θα ακουστούν στο πάρκο της ΔΕΘ εξαγγελίες περί επιτυχίας του νεοφιλελεύθερου αφηγήματος, με φόντο ενάμιση χρόνο υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η διακυβέρνηση της ΝΔ υπήρξε άκρως εγκληματική. Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο δεν κατάφερε και πάλι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επέβαλε η πανδημία, αλλά την εργαλειοποίησε μάλιστα προκειμένου να υποβαθμίσει περαιτέρω τις ζωές μας. Οι αυταρχικές πολιτικές σε βάρος των λαών αποδείχθηκαν δολοφονικές. Οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δημιούργησαν ξανά εμπόλεμες ζώνες στην Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν, οδηγώντας τους κατοίκους σε πλήρη εξαθλίωση, ενώ σφοδρό ήταν και το πλήγμα που προκάλεσαν στις οικονομίες των Δυτικών χωρών.

 

Διαχείριση Πανδημίας: Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έγινε αντιληπτή σε πολλά επίπεδα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πολιτική που ακολούθησε αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπου είδαμε αφενός την απουσία ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την σημασία του εμβολιασμού, και αφετέρου μια σειρά μέτρων που έρχονται ως αντίποινα για τους/τις μη εμβολιασμένους/ες (μεταξύ άλλων αναστολή εργασίας και απολύσεις εργαζομένων στην υγεία), δημιουργώντας στη χώρα κλίμα διχασμού. Και όλα αυτά σε μια περίοδο πλήρους εξάρθρωσης του ΕΣΥ, με σημαντικές ελλείψεις σε ΜΕΘ και προσωπικό, και τη μετακύλιση σημαντικών εξόδων όπως αυτών για τα test στους ίδιους τους πολίτες. Σε αποκορύφωμα των παραπάνω, η κυβέρνηση εξώθησε την χώρα σε ένα ακόμη αυστηρό -αλλά και αναποτελεσματικό- lockdown ώστε να αποφύγει κάθε ανάληψη ευθύνης, αδιαφορώντας για τον συνωστισμό στους χώρους εργασίας, στα σχολεία αλλά και στις τουριστικές περιοχές. 

 

Επίθεση στο Πανεπιστήμιο: Ακολουθώντας και στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μία τιμωρητική πολιτική, η κυβέρνηση ενισχύει το διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, επιβαρύνοντας μάλιστα τους τελευταίους με το κόστος της διεξαγωγής των rapid test που τους δίνουν δυνατότητα πρόσβασης σε πανεπιστημιακούς χώρους. Έχει φροντίσει να δημιουργήσει άλλωστε ένα ήδη ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών με το νόμο Κεραμέως Χρυσοχοΐδη που φέρνει μεταξύ πολλών άλλων την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις διαγραφές φοιτητ(ρι)ών και την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Παρότι μετέθεσε χρονικά την εισαγωγή της αστυνομίας στα ιδρύματα έπειτα και από τις μαζικές αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, είδαμε την ΕΒΕ να εφαρμόζεται οδηγώντας στον αποκλεισμό 40.000 μαθητ(ρι)ών από την τριτοβάθμια. Ακόμη και κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση δεν παραδέχτηκε την παταγώδη αποτυχία της εφαρμογής του μέτρου και συνεχίζει την ευθεία επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

 

Καταστολή: Η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες κατέχει επίσης σημαντική θέση στην ατζέντα της κυβέρνησης. Μετατρέποντας την πανδημία σε ευκαιρία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε μία σειρά νομοσχεδίων που επιτίθενται σε θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα στη διαδήλωση και στο συνδικαλισμό (νόμος Χατζηδάκη-Βρούτση). Προκειμένου να εμπεδωθεί αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή και να καμφθεί κάθε μορφή αντίστασης στα σχέδια της κυβέρνησης, χρησιμοποιήθηκε η ακραία καταστολή, με τη μορφή των κυλιόμενων απαγορεύσεων κυκλοφορίας, των προστίμων και της ωμής αστυνομικής βίας. Ακόμη, τα δημοκρατικά δικαιώματα δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα με την εκδικητική μεταχείριση του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, με την κυβέρνηση να αρνείται να εφαρμόσει τον φωτογραφικό νόμο που είχε ψηφίσει για τον ίδιο και να επιτίθεται παράλληλα στις πορείες αλληλεγγύης με άγριους ξυλοδαρμούς, χημικά και συλλήψεις. 

 

Εργασιακά: Η νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης συνεχίστηκε με την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη στις αρχές του καλοκαιριού. Έχοντας, πλέον, τυπικά περάσει τη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τον περιορισμό των δυνατοτήτων συλλογικής αντίστασης των εργαζομένων, έρχεται τώρα να τα εφαρμόσει. Η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο εργασίας, απαγορεύει ουσιαστικά την περιφρούρηση της απεργίας, παρουσιάζοντας την απεργοσπασία ως «δικαίωμα στην εργασία» και υπενθυμίζει την αντιδημοκρατική δυνατότητα που δίνεται πλέον στο υπουργείο, με τη δημιουργία του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (Γε. Μη. Σ.Ο.Ε) να παρακολουθούν την συνδικαλιστική δράση. Την ίδια στιγμή προχωράει στην κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης έχοντας πια το πράσινο φώς από την ΕΕ σχετικά με την αύξηση του δημοσίου χρέους που θα επιφέρει η αλλαγή από το διανεμητικό σύστημα. Φυσικά, το κόστος αυτό θα φορτωθούν νέοι και παλιοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, αλλά κυρίως με τη μεταρρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση ανοίγει ακόμα περισσότερο την πόρτα στους ιδιώτες όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα.

 

Προσφυγικό-μεταναστευτικό: Ευθυγραμμισμένη πλήρως με το ιδεολογικό της υπόβαθρο, η (ακρο)δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στους/ις χιλιάδες κατατρεγμένους/ες  που αιτούνται άσυλο στην χώρα μας. Από πρόσφατα περιστατικά όπως η επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στο Μεταξουργείο, με αφορμή το πέρασμα της κούκλας Αμάλ (κούκλας σύμβολο για τα εκατομμύρια προσφυγόπουλα), έως την ενίσχυση του τείχους στον Έβρο ώστε να αποφευχθούν οι εισροές Αφγανών «λαθρομεταναστών», παρατηρούμε τον μισανθρωπισμό της κυβέρνησης αυτής. Όμως και διαχρονικά επιβεβαιώνεται η άποψη αυτή. Παραδείγματα όπως η εγκατάλειψη των προσφυγισσών/ων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι οποίες/οι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, η ύπαρξη μηδενικής πρόνοιας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έναρξης του εμβολιασμού στα άτομα αυτά αλλά και τα πολλά περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων (pushbacks) των κατατρεγμένων, αποδεικνύουν ότι για την κυβέρνηση, αν δεν κατέχεις το ομόεθνο, το ομόθρησκο και το ομόγλωσσο (από δήλωση του νέου υπουργού υγείας) δεν χωράς σε αυτό το γεωγραφικό διαμέρισμα.

 

Έμφυλο-γυναικοκτονίες: Μέσα στην τελευταία χρονιά, άρχισαν να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις στο δημόσιο λόγο πλήθος περιστατικών βιασμού και γυναικοκτονιών στη χώρα. Η στάση της κυβέρνησης, κυρίως επικοινωνιακά και μέσω των αστικών ΜΜΕ, είναι η συγκάλυψη τέτοιων υποθέσεων, η συμφεροντολογική εργαλειοποίηση της ανάγκης των επιζήσαντων να μιλήσουν (βλ. στήριξη του κινήματος #metoo) και η διαστρέβλωση πληροφοριών ή εστίαση στα «λάθη του θύματος», όπως έγινε στην υπόθεση της Καρολάιν. Στο χώρο της τέχνης, παρόλο που ξέσπασαν δεκάδες καταγγελίες προς συγκεκριμένα πρόσωπα του χώρου και αρκετά από αυτά δικάζονται, η κυβέρνηση ακόμα και μετά τον ανασχηματισμό διατήρησε την κ. Μενδώνη στη θέση της Υπουργού Πολιτισμού, εθελοτυφλώντας στο αίτημα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του λαού για απομάκρυνσή της. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο έμφυλης καταπίεσης, είδαμε την κυβέρνηση τόσο να νομιμοποιεί την υποχρεωτική συνεπιμέλεια όσο και να φροντίζει να δυσχεραίνει περαιτέρω τις εργασιακές συνθήκες για τις γυναίκες μέσω του νομοσχεδίου Βρούτση-Χατζιδάκη.

 

Περιβαλλοντικό-φωτιές: Τα συμφέροντα της κυβέρνησης φάνηκαν επίσης από την πρόσφατη βιβλικών διαστάσεων περιβαλλοντική καταστροφή την οποία η ίδια επέτρεψε. Με μοναδική απάντηση στα πολυάριθμα πύρινα μέτωπα να είναι η εκκένωση και η καταστολή, δασικές εκτάσεις και περιοχές Natura καταστράφηκαν ολοσχερώς, πληττοντας τον φυσικό πλούτο, το οικοσύστημα και την πανίδα της χώρας. Είναι άλλωστε γνωστή η υποκρισία του δεξιού και νεοφιλελευθερου μορφωματος που υπηρετεί πιστά την κερδοσκοπία μέσω της εκμετάλλευσης, αυτή τη φορά του φυσικού περιβάλλοντος και διατηρώντας μια ρητορική νίκης της ανθρώπινης ζωής. Η εμμονή για προσέλκυση επενδυτών ή εταιρειών που άμεσα, μέσω της αποψίλωσης για εξορύξεις ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βλ. Αιολικά πάρκα), και έμμεσα, με την δημιουργία εκτάσεων διαθέσιμων για κτίρια επιχειρήσεων ή ιδιωτών, θυσιάζει δασικές εκτάσεις χωρίς καμία πρόθεση αναδάσωσης. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το παράδειγμα της Β. Χαλκιδικής, όπου η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και η Eldorado Gold ευθύνονται ήδη για τη μόλυνση της ζωής, κυριολεκτικά και μεταφορικά, της τοπικής κοινωνίας και πανίδας. Με μια ανανεωμένη από φέτος  παράνομη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, η καταστροφή της φύσης συνεχίζεται στο βωμό της πράσινης ανάπτυξης. 

 

Μια συνολική αναθεώρηση όσων διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα καταλήγει, χωρίς καμία έκπληξη, στην πλήρη επιτυχία της κυβέρνησης και του συστήματος να επιτελέσουν τον σκοπό τους. Σε κάθε πτυχή, πολύ συνειδητά και πολύ στοχευμένα, οι κυβερνητικές αποφάσεις αποδεικνύουν πως μοναδικός στόχος αποτελεί το κέρδος εις βάρος της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Οι ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας είδαμε να φιμώνονται βίαια, με τους κρατικούς μηχανισμούς της καταστολής και των ΜΜΕ να πρωτοστατούν. Δε πρόκειται για αδυναμία κάλυψής τους, αλλά για μια στοχευμένη προσπάθεια κανονικοποίησης και αφανισμού τους. Να ζούμε, να εργαζόμαστε, να σπουδάζουμε και να αναπνέουμε χωρίς απαιτήσεις, δικαιώματα, διεκδίκηση. Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ που αποπειρώνται να ξεπλύνουν τις πολιτικές της ΝΔ, δεν θα ικανοποιηθούμε με τη ζωή που μας επιβάλλουν! 

Καλούμε όλες/όλους/όλα το Σάββατο 11/9 στις 4.30 στο χώρο του Πολυτεχνείου ΑΠΘ και στην ενωτική πορεία που θα ακολουθήσει!