Ανακοίνωση για τις φεμινιστικές κινητοποιήσεις

Ανακοίνωση για τις φεμινιστικές κινητοποιήσεις

Το 2021 υπήρξε έτος-αιχμή για το φεμινιστικό κίνημα, καθώς έγινε το έτος όπου ξέσπασε το κίνημα του ελληνικού #metoo, με αποτέλεσμα να έρθουν στο φως μία σειρά από περιστατικά παρενόχλησης και κακοποίησης θηλυκοτήτων, αλλά και να εμφανιστούν στο προσκήνιο και το δημόσιο διάλογο τα τραγικά νούμερα των γυναικοκτονιών -πάνω από 20- που πάγια αποκρύπτονταν ή δεν αναγνωρίζονταν ως τέτοιες.

Ήδη τους πρώτους μήνες του 2022 είδαμε να δημοσιοποιείται η υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας, η οποία βιάστηκε ομαδικά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι βιαστές της, γνωστοί επιχειρηματίες, φαίνεται να εμπλέκονται σε κυκλώματα βιαστών και μαστροπείας το οποίο επικοινωνεί με νεαρές γυναίκες, τις παραπλανεί και τις εκμεταλλεύεται σεξουαλικά χωρίς τη συναίνεση τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ο βιασμός της Γεωργίας, δημοσιεύτηκε μετά από καταγγελίες στα social media, με τα αστικά Μ.Μ.Ε. να σιωπούν επιδεικτικά, σε μία -δυστυχώς όχι πρωτοφανή- προσπάθεια συγκάλυψης των βιαστών. Όταν πλέον το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις, τα συστημικά μίντια επί μέρες κακοποιούσαν εκ νέου τη Γεωργία, μεταθέτοντας τις ευθύνες πάνω της και προσπαθώντας να “ξεπλύνουν” τους βιαστές. Η συγκάλυψη συνεχίζεται συστηματικά, με τις αστυνομικές αρχές και την αστική δικαιοσύνη να παίζουν για άλλη μία φορά παρακωλυτικό ρόλο στην δικαίωση του θύματος. Η επιβεβλημένη ιατροδικαστική εξέταση του θύματος καθυστέρησε αδικαιολόγητα, τα δείγματα εστάλησαν στην Ελβετία (!), και οι τοξικολογικές εξετάσεις -μετά από ένα μήνα- βγήκαν αρνητικές. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει τρεις συλλήψεις γνωστών επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με την υπόθεση να μην έχει προχωρήσει περαιτέρω.

Το ανδρικό προνόμιο των λευκών cis-straight ανδρών, που τους παραχωρείται από την πατριαρχία και τους δίνει την εντύπωση ότι έχουν εξουσία πάνω στα σώματά μας, είναι το μόνο αίτιο της παρενόχλησης, των βιασμών, των γυναικοκτονιών. Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη γίνεται χωρίς ρητή συναίνεση ή όσο το θύμα βρίσκεται σε κατάσταση όπου δεν μπορεί να την παρέχει, είναι βιασμός. Χωρίς τα “ναι μεν αλλά”, χωρίς το victim blaming που γίνεται στα θύματα με τη μορφή ερωτήσεων όπως “ναι αλλά εσύ τι φόραγες;”, το οποίο μάλιστα αποθαρρύνει τα έμφυλα υποκείμενα να μιλήσουν για τα βιώματά τους και τα γεμίζουν ενοχές αποπροσανατολιζοντας την κουβέντα και εν τέλει αφήνοντας ατιμώρητους τους θύτες! Ποτέ κανείς δε ρώτησε κανέναν βιαστή, τι φόραγε, πού ήτανε, κι αν έπινε πολύ!

Στην προκειμένη περίπτωση. το περιστατικό έχει φυσικά και ταξικές διαστάσεις, αφού πρόκειται για επιφανή πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου, με βαθιές διασυνδέσεις.Το ανδρικό τους προνόμιο είναι αυτό που τους επιτρέπει να δρουν ανενόχλητοι ενώ το ταξικό τους προνόμιο είναι αυτό που τους επιτρέπει παράλληλα και να παραμένουν ατιμώρητοι, καθώς έχουν στο πλευρό τους το αστικό μπλοκ.

Παράλληλα, την Παρασκευή στις 11/2 ξεκινά η δίκη του Λιγνάδη, η υπόθεση του οποίου ήρθε στο φως πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο επιφανής αυτός ηθοποιός που συντηρούσε μάλιστα στενές φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη , η οποία και τον διόρισε ως διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, κατηγορείται για παιδεραστία ενώ έχουν υπάρξει αμέτρητες κατηγορίες βιασμού ανηλίκων και ενηλίκων . Πρόκειται για άλλη μία υπόθεση που χαίρει συγκάλυψης των αστικών Μ.Μ.Ε, του υπουργείου πολιτισμού και της ίδιας της κυβέρνησης από την στιγμή που ήρθε στο φως. Άλλη μία υπόθεση όπου οι αστυνομικές αρχές παρακώλυσαν την διαδικασία εύρεσης αποδεικτικών στοιχείων ενώ τα Μ.Μ.Ε προσπαθούσαν να ξεπλύνουν τον παιδοβιαστή και ύστερα να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη μέχρις ότου το θέμα αυτό να ξεχαστεί και να απομακρυνθεί από το δημόσιο διάλογο.

Έως εδώ!
Εμείς στεκόμαστε απέναντι στους βιαστές και το σύστημα που τους συγκαλύπτει, τους ξεπλένει η και τους δικαιώνει είτε πρόκειται για επιτυχημένους επιχειρηματίες ή άντρες που έχουν θέσεις εξουσίας και επιρροής είτε πρόκειται για τον cis straight άντρα της διπλανής πόρτας!

Στεκόμαστε δίπλα στην Γεωργία και σε κάθε θύμα που έχει ή δεν έχει μιλήσει ακόμα για τα βιώματά του !

Καμία μόνη, κανένα μόνο απέναντι στην πατριαρχία!
Ήρθε η ώρα ο φόβος να αλλάξει πλευρά!

Όλες, όλα και όλοι :
-10/2, 19.30 , στα Προπύλαια, στην πορεία ενάντια στη συγκάλυψη κυκλώματος βιαστών, μαστροπών, παιδοβιαστών.
-11/2, 9.00, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Δέγλερη 2), όπου ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης Λιγνάδη.