Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία! | Ανακοίνωση Αρ.Εν. για μαθητικές καταλήψεις

Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία! | Ανακοίνωση Αρ.Εν. για μαθητικές καταλήψεις

Ένα κύμα καταλήψεων έχει ξεσπάσει σε όλη την Επικράτεια, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να διεκδικούν τα αυτονόητα για την επιστροφή τους στα σχολεία με γνώμονα την υγεία και την ασφάλειά τους, όσα δηλαδή θα έπρεπε να είχε ήδη υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας όλο το καλοκαίρι αντί να δαπανά δημόσιο χρήμα στα ΜΜΕ και σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά, ζητούν αύξηση δαπανών για την Παιδεία, προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να να σπάσουν τα τμήματα και να μην υπάρχουν πάνω από 15 μαθητ(ρι)ες ανά τάξη και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ενώ δεν λείπουν και τα αιτήματα για την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και την επαναφορά των μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι ενάντια σε κάθε αφήγημα που στήνεται έντεχνα από τα συστημικά ΜΜΕ περί «απερίσκεπτων παιδιών που κάνουν καταλήψεις κατά της χρήσης μάσκας» οι μαθητ(ρι)ες γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα στα σχολεία τους και εν γένει στον τομέα της εκπαίδευσης και χρησιμοποιούν μέσα πάλης, όπως οι καταλήψεις και οι πορείες, για να γίνουν ορατοί και ορατές και να καταφέρουν να νικήσουν.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δημόσια τοποθέτηση της στα μέσα κοιν. δικτύωσης έσπευσε να κατηγορήσει μαθητ(ρι)ες για χαμένες διδακτικές ώρες και αναπλήρωση τους σε Σάββατα, αργίες και ημέρες περιπάτων. Αυτές είναι απειλές που έχουμε ακούσει στο παρελθόν και για προηγούμενες μαθητικές καταλήψεις, αλλά η Υπουργός αυτή τη φορά πρωτοτύπησε και προσέθεσε ένα ακόμη τιμωρητικό μέσο: αυτό της σύγχρονης υποχρεωτικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Το Υπουργείο, δηλαδή, έρχεται να χρησιμοποιήσει τώρα την «επιτυχώς δοκιμασμένη» τηλεκπαίδευση για να «σπάσει» τις καταλήψεις και να αποδυναμώσει τον δίκαιο αγώνα των μαθη(ρι)ών. Αντίθετα, οι καταλήψεις αποτελούν αυτό ακριβώς το μέσο που «παγώνει» και παραλύει την εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε η φωνή μας να ακουστεί σε όλο το κοινωνικό σύνολο, όπως τώρα οι μαθητ(ρι)ες κατάφεραν το Υπουργείο και τα καθεστωτικά ΜΜΕ να τοποθετηθούν έστω και κατά των καταλήψεων, και να αναγκαστούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να ικανοποιήσουν αυτονόητα αιτήματα, που συνδέονται με τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Για εμάς, λοιπόν, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας τρόπος διδασκαλίας που «ήρθε για να μείνει», ώστε να θέσει σε αχρηστία την κοινωνική χρησιμότητα και τη δυναμική των καταλήψεων μαθητ(ρι)ων και φοιτητ(ρι)ων αλλά και τις απεργίες των εκπαιδευτικών για να εξασφαλίσουν τις εργασιακές τους ελευθερίες. Η κατεύθυνση από το Υπουργείο Παιδείας για να φιμώσει κάθε φωνή που αντιδράει και διεκδικεί δίκαια είναι ξεκάθαρη και δε θα μας φανεί καθόλου περίεργο όταν Υπουργείο και Διοικήσεις Σχολών θα χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους για να αδρανοποιήσουν μελλοντικές καταλήψεις Φοιτητικών Συλλόγων σχετικά με τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, δεδομένου ότι έχει εξαγγελθεί και η ψήφιση του ανώτατου ορίου σπουδών και οι διαγραφές φοιτητ(ρι)ων. Για εμάς οι καταλήψεις παραμένουν και θα παραμείνουν ένα απαραίτητο μέσο πάλης και εστίες αγώνα, δημοκρατικότητας, ζωντανών χώρων, βασισμένες στις αξίες της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στις μαθητικές καταλήψεις!
Είμαστε με το δίκιο των μαθητών και των μαθητριών!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους/τις μαθητ(ρι)ες στις κινητοποιήσεις την Πέμπτη 01/10, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας:

Για Αθήνα προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.00 και για Θεσσαλονίκη προσυγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 10.30