Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για 6 Δεκέμβρη

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για 6 Δεκέμβρη

Στις 6/12, συμπληρώνονται 11 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Στον απόηχο του κινήματος του ‘06-’07 με συσσωρευμένη την οργή της νεολαίας για την καταστολή του, σε μια περίοδο με έντονες αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές, η στυγνή αυτή δολοφονία έγινε η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» οδηγώντας την νεολαία σε μία προφανέστατα δυναμική, μαζική και μαχητική εξέγερση με σειρά αιτημάτων, μία εξέγερση με φανερά αντικατασταλτικά χαρακτηριστικά. Η αυθόρμητη αντίσταση του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος στην έντονη και αδικαιολόγητη καταστολή, στην βία των δυνάμεων καταστολής με την συνενοχή της κυβέρνησης, τρομοκράτησε την τότε κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας και ολόκληρο το σύστημα. Σήμερα ο Κορκονέας βρίσκεται ελεύθερος μετά το πέρας της «ποινής-χάδι» για μια στυγνή ανθρωποκτονία λόγω «πρότερου έντιμου βίου».

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας μία ολόπλευρη επίθεση στο λαό και στη νεολαία με αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην εργασία, την υγεία αλλά και την εκπαίδευση. Προχώρησε μάλιστα και στην κατάργηση του Ασύλου εν μέσω καλοκαιριού ως ένα προληπτικό μέσο καταστολής των αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μέσω των συλλογικών τους διαδικασιών ξεκίνησαν να δείχνουν έμπρακτα την διαφωνία και την αντίσταση τους στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ως απάντηση στο φοιτητικό κίνημα, η ΝΔ επέλεξε τις επιθέσεις σε άοπλους και ανυπεράσπιστους φοιτητ(ρι)ες στην ΑΣΟΕΕ στις 11/11 και έξω από την Σύνοδο Πρυτάνεων όπου επικυρώθηκαν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα στις 29/11. Η αστυνομοκρατία και η καταστολή έχει επεκταθεί και σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, με τις διαδοχικές εκκενώσεις καταλήψεων, με τις δυνάμεις καταστολής που βρίσκονται εκεί σε μόνιμη πλέον βάση να πραγματοποιούν ομοφοβικές και σεξιστικές επιθέσεις και κατά την διάρκεια των προσαγωγών και απέναντι σε περαστικούς καθώς και την εκτεταμένη χρήση χημικών και αδικαιολόγητης βίας κατά τη διάρκεια επεισοδίων και συλλήψεων. Η αυξημένη καταστολή μπορεί να παρατηρηθει και στην περαιτέρω αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα που φέρνει δυσανάλογα σκληρές ποινές για “εγκλήματα δρόμου” όταν προβλέπεται μικρότερη ποινή για την κατοχή και χρήση καλάσνικοφ, ενώ βαρύτερη για την χρήση μολότωφ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έλειψαν και έμμεσες ή άμεσες δηλώσεις ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και νέος Γρηγορόπουλος. Η αυξημένη καταστολή είναι μία μάταια προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα και τον λαό, να σταματήσει τους αγώνες αντίστασης που τους τρομάζουν απέναντι στα αντιδραστικά μέτρα που μας πλήττουν. Η δική μας απάντηση θα πρέπει να είναι η συνέχεια του μαζικού και ανυποχώρητου αγώνα, ενός αγώνα από τα κάτω έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, ενός αγώνα μέσω του οποίου θα διεκδικήσουμε το Πανεπιστήμιο των Αναγκών μας. Να αντισταθούμε στο κλίμα φόβου που προσπαθούν να καλλιεργήσουν. Ενάντια σε κάθε Κορκονέα και Μελίστα, πλάι μας βαδίζουν η Κανελλοπούλου, ο Κουμής, ο Μιχάλης Καλτεζάς και ο Αλέξης!

 

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ- ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 

12:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ (ΑΘΗΝΑ)

12:00 ΚΑΜΑΡΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

18:00 ΚΑΜΑΡΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)