Tα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Tα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Έχουν περάσει τρείς μέρες από τις φονικές  πυρκαγιές σε Ανατολική Αττική και Κινέτα. Τρείς μέρες μετά, και όπου υπήρχε ζωή, τώρα υπάρχει καμμένη γη και θύματα. Μια τραγωδία που μέχρι στιγμής μετρά 81 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους και 187 τραυματίες.   Ένα σκηνικό που ,αν και έχει να εξελιχθεί τόσο τραγικά από το 2007 με τις πολύνεκρες πυρκαγιές στην Ηλεία, κάθε καλοκαίρι επαναλαμβάνεται.  Μια περιφέρεια που το χειμώνα θρηνούσε θύματα στη Μάνδρα από τις πλημμύρες, και  τώρα το καλοκαίρι θρηνεί από τις φωτιές.

Το απόγευμα της Δευτέρας η φωτιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη, κατέστρεψε  το πευκοδάσος και τον οικισμό της Κινέτας. Λίγες ώρες μετά, γύρω στις 17:00, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε  στην περιοχή της Πεντέλης, εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αττικής, μεταξύ των οποίων το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς. Δύο  οικισμοί ( Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι ) κάηκαν ολοσχερώς, 81 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και συνεχώς αυξάνεται η λίστα με τους αγγνοούμενους που προσπάθησαν να φύγουν μέσω θαλάσσης και από τότε τα ίχνη τους χάθηκαν.

Μια τραγωδία που μας δημιουργεί το φόβο ότι όχι απλά δεν θα ναι η τελευταία, αλλά πολύ περισσότερο ότι ανήκει ,μαζί με την τραγωδία της Μάνδρας, σε μια  νέα κανονικότητα. Ενώ οι  λειψές δυνάμεις της πυροσβεστικής ήταν όλες στραμμένες στην πυρκαγιά  στην Κινέτα, δεν υπήρχε διαθεσιμότητα και επαρκείς εξοπλισμοί ώστε να διοχετευτούν ταυτόχρονα τα σώματα στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη και εξαπλόθηκε στην Ραφήνα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεσμευμένη  στις επιταγές της Ε.Ε και του ΔΝΤ, έχει αφήσει χωρίς χρήματα οποιαδήποτε πτυχή του δημόσιου τομέα άρα και τις περιφέρειες και τα νοσοκομεία, προκειμένου να καταφέρει να πληρώνει τα  δημοσιονομικά  ελλείματα και όχι μόνο.  Η Ελλάδα, χώρα του ΝΑΤΟ, ξοδεύει το μεγαλύτερο ποσοστό που ξοδεύει χώρα – μετά τις ΗΠΑ- από το πτωχό της  ΑΕΠ (2,36%)- 4,2 δις ευρώ(!)-  σε οπλικά συστήματα. Την ίδια ώρα λοιπόν, που οι κάτοικοι της Ραφήνας και των εγγύς περιοχών, μαρτυρούν ότι η πυροσβεστική άργησε πολύ, ότι για μια τεράστια πυρκαγιά υπήρχαν μόνο 2 ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο, ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την πυροσβεστική για εκκένωση των οικισμών, όταν όλα αυτά τα χρόνια η πυροσβεστική κάνει λόγο για πεπαλαιωμένο και λιγοστό εξοπλισμό, την ώρα που τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και δεν έχουν ούτε γάζες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκει λεφτά για την αναβάθμιση των F16 ή την αγορά φρεγατών.   Η Περιφέρεια Αττικής εγκρίνει από τον προϋπολογισμό της περί τα 27 εκ.€ για τα γήπεδα ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.  Αλλά δε βρίσκει για άλλους κοινωνικούς τομείς ζωτικής σημασίας. Κύριοι κυβερνώντες σεβαστείτε τους νεκρούς μας ! Μην βγαίνεται στα κανάλια να μιλήσετε για ασσύμετρα καιρικά φαινόμενα, για ‘’ στρατηγό άνεμο ‘’ για απρόβλεπτες καταστάσεις! Να μην μιλάτε για θεομηνίες όταν είχε προσδιοριστεί το μέγεθος του κινδύνου και συνειδητά επιλέξατε να μην προετοιμαστείτε αναλόγως. Είναι ύβρις απέναντι στις ζωές που χάθηκαν !  Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης είχε κάνει έκληση πριν την έναρξη του καλοκαιριού για λήψη περισσότερων μέτρων καθώς αναμένοταν ότι το φετινό καλοκαίρι θα ναι ιδιαίτερα δύσκολο για πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής.  Επιλέξατε να μην  κάνετε πολιτική για μας … η ανθρώπινη ζωή στην ζυγαριά σας, ζύγιζει πολύ λιγότερο από τα κέρδη της  βιομηχανίας όπλων  στις ΗΠΑ, από τα μεγάλα ιδιωτικά κέρδη στην Ευρώπη.

 

Από τη μεριά μας , βρίσκουμε  το επιχείρημα των  εμπρησμών  από  υπόγειους αντικυβερνητικούς  κύκλους  που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, κατά βάση μια  απόπειρα δικαιολόγησης ευατού, καθώς οι πυρκαγιές πάντα αποτελούν φυσικό επακόλουθο του καύσωνα στα δάση, οπότε η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να μην έχει  προετοιμαστεί αναλόγως, ακόμη κι αν τελικά η αιτία είναι εμπρησμός. Παρόλ’ αυτά προφανώς και υπογραμμίζουμε  το γεγονός ότι  ανέκαθεν τα ιδιωτικά συμφέροντα εκμεταλλευόντουσαν τον καύσωνα του καλοκαιριού και την ελλειπή δασοπροστασία προκειμένου να ‘’σβήσουν’’  απ’ το χάρτη, οτιδήποτε εμπόδιζε τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Χρειάζεται να πούμε ότι το 2017, μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της “ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ ΑΜΕ” (όμιλος Μυτιληναίου), που υποβλήθηκε για έγκριση (και περιβαλλοντική άδεια) προκειμένου να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις για κοιτάσματα βωξίτη στα Γεράνεια Όρη, στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεγαρέων, απορρίφθηκε  από το Δημοτικό Συμβούλιο,  από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και τέλος, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (αρμόδια για την άδεια). Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του βωξίτη, κρίθηκαν ως μη αναστρέψιμες γιατί θα διαταραχθεί η ισορροπία των βιοτόπων, τμήμα των οποίων ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Η εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη (που κάηκαν) προϋποθέτει πλήρη αποψίλωση της περιοχής και το θεσμικά προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον στα Γεράνεια Όρη εμπόδιζε την εξόρυξη του βωξίτη.  Χρέος, προς ζωντανούς και νεκρούς, να μην εκχωρηθεί η περιοχή σε συμφέροντα που θέλουν να την καταστρέψουν, αλλά να ξαναγίνει όπως ήταν.

Και αν αυτό το κείμενο γράφεται με τον πόνος μας πνίγει, για τις ζωές που χάθηκαν, η οργή μας γιγαντώνεται όταν βλέπουμε τις πιο σκοτεινές δυνάμεις του συστήματος, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής ,  να κόβουν βόλτες στις καμμένες περιοχές τάχα για να βοηθήσουν. Αυτοί που έχουν κάψει σπίτια μεταναστών, που πριν λίγους μήνες καίγαν δομές αλληλεγγύης στη Θες/νίκη, να μην πατάν το πόδι τους για να βοηθήσουν προκλητικά ΜΟΝΟ για τη δυστυχία του ΕΛΛΗΝΑ. Δεν είναι άνθρωποι, είναι τα κατακάθια της κοινωνίας. Να εξαφανιστούν, γιατι θα μαζευτούν μαζί  με τα υπόλοιπα αποκαίδια  …

 Σαν Αριστερή Ενότητα συλλυπούμαστε όλες τις οικογένειες των θυμάτων. Σαν  αριστεροί άνθρωποι,  τέτοιες ώρες πνιγόμαστε από την ανάγκη και το χρέος μας  για οικοδόμηση ενός άλλου κόσμου.  Να μην χάνονται οι άνθρωποι για να πλουτίζουν οι οικονομικοί κολλωσοί.

Να προτάξουμε το αίτημα οι οικογένειες να αποζημιωθούν το συντομότερο και να ξεκινήσουν άμεσα έργα στις παραπάνω περιοχές, πριν βρεθούν οι κάτοικοι  εκτεθειμένοι από την φωτιά στις πλημμύρες. Να προστατεύσουμε τις εκτάσεις που κάηκαν ώστε να αναδασωθούν  και να μην γίνουν λεία στις εταιρείες.

Στο επόμενο διάστημα στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους, συντονιζόμαστε με την ‘΄Πρωτοβουλία δομών αλληλεγγύης για τις πυρόπληκτες περιοχές ‘’ και καλούμε στις δράσεις της στην περιοχή, καθώς και σε αιμοδοσία στα ανακοινωμένα Νοσοκομεία.