Οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά | ΔΙΚΕΟΣΙΝΗ

Οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά | ΔΙΚΕΟΣΙΝΗ

Ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί ο θάνατος του Κώστα Φραγκούλη, του 16χρονου που πριν μια βδομάδα πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη. Είναι πια ξεκάθαρο: μιλάμε για μια κρατική δολοφονία, ένα ακόμα όνομα στη λίστα όσων έπεσαν νεκρά από την ανεξέλεγκτη δράση της αστυνομίας, του σώματος αυτού που καταστέλλει, χτυπά, δολοφονεί. Το γεγονός ότι ο Κώστας Φραγκούλης ήταν Ρομά, αναδεικνύει τα ρατσιστικά κίνητρα της δολοφονίας του. Η ζωή του, για το κράτος και την αστυνομία, κοστολογήθηκε στα 20 ευρώ, όσο αξία είχε η κλοπή για την οποία καταδιώχθηκε και πυροβολήθηκε. Την ίδια ώρα που οι τιμές σε βασικά αγαθά, ρεύμα και βενζίνη έχουν φτάσει στο θεό και τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν, χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό μετρό ελάφρυνσης, το κράτος και η αστυνομία επιλέγουν να δολοφονήσουν. Εμείς ως Αριστερή Ενότητα, βλέπουμε τα πραγματικά αίτια αυτής της δολοφονίας και φωνάζουμε πως δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά, οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομα! 

 

Η περιθωριοποίηση, η στοχοποίηση, ο θεσμικός ρατσισμός που δέχονται οι Ρομά από το κράτος, τα Μ.Μ.Ε., την κοινωνία, είναι ακριβώς αυτά που νομιμοποιούν και κανονικοποιούν την δολοφονική δράση εναντίον τους. Πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που συστηματικά “βαφτίζεται” εγκληματική, που γκετοποιείται και αποκλείεται από κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Οι ζωές τους με αυτόν τον τρόπο μοιάζουν να μετράνε λιγότερο, και μία κρατική δολοφονία ξεπλένεται με αισχρό, ρατσιστικό τρόπο από όσες φωνές μιλάνε για “αυτοάμυνα” του αστυνομικού, από τα δελτία ειδήσεων με θέμα την εγκληματικότητα στους καταυλισμούς των Ρομά, ή -αλλιώς- από όσους το Δεκέμβριο του ‘08 αναρωτιόντουσαν “τι έκανε ένα 15χρονο παιδί στα Εξάρχεια”. Τώρα είναι η στιγμή να υψώσουμε τις φωνές μας ενάντια στο μίσος και τον αποκλεισμό, να σταθούμε δίπλα στις κοινότητες των Ρομά που παλεύουν για ορατότητα και δικαιοσύνη!

 

Όσο για τους ένστολους δολοφόνους της ΕΛ.ΑΣ., από τον Γρηγορόπουλο ως το Ζακ Κωστόπουλο από τον Καλτεζά ως το Σαμπάνη, αρνούμαστε να συνηθίσουμε το θάνατο, αρνούμαστε να θρηνήσουμε άλλα θύματα. Τη στιγμή που αστυνομικοί “με λυμένα τα χέρια” χτυπούν ανεξέλεγκτα διαδηλωτές, βιάζουν μέσα στα αστυνομικά τμήματα και φτάνουν μέχρι και να σκοτώνουν, η κυβέρνηση τους επιβραβεύει με επιδόματα, και ενισχύει το σώμα με συνεχείς προσλήψεις. Αυτή τη μέρα και κάθε μέρα είναι αναγκαίο το αίτημα για αφοπλισμό όλων των ομάδων της αστυνομίας, να μπει ένας φραγμός στη δολοφονική τους δράση. Δε θέλουμε πάνοπλα σώματα ούτε στις πλατείες μας, ούτε στο δρόμο, ούτε μέσα στις σχολές μας! Απαιτούμε οι δολοφόνοι του Κώστα Φραγκούλη να τιμωρηθούν, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες ότι το δικαστικό σύστημα θα αποδώσει πραγματική δικαιοσύνη για τον 16χρονο -το ίδιο σύστημα που κήρυξε αθώους τους δολοφόνους αστυνομικούς του Ζακ Κωστόπουλου και αποφυλάκισε τον Κορκονέα.

Η οργή μας ξεχειλίζει και ζητά δικαιοσύνη για όλα τα θύματα, καμία συγκάλυψη των δολοφόνων αστυνομικών!

Οι ζωές των Ρομά μετράνε!

Δε θα μείνουμε σιωπηλές: Καλούμε σήμερα 13/12 στις 19:00 στην Αθήνα στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα.