Ανακοίνωση Αρ.Εν. για τα περιστατικά σε σχολές του ΕΚΠΑ

Ανακοίνωση Αρ.Εν. για τα περιστατικά σε σχολές του ΕΚΠΑ

Ως Αριστερή Ενότητα καταγγέλλουμε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σήμερα στους πανεπιστημιακούς χώρους της Φιλοσοφικής και του Φυσικού του ΕΚΠΑ, ως περιστατικά που πάνε πολλά βήματα πίσω την πολιτική συζήτηση εντός των συλλόγων, δρουν αντιπαραθετικά ως προς τις υγιείς και συμμετοχικές διαδικασίες τους -τις οποίες ως δικτύωση πάγια επιδιώκουμε και εγγυόμαστε- και τροφοδοτούν με τον πιο στρεβλό τρόπο το αντιδραστικό αφήγημα της “βίας και ανομίας” στο εσωτερικό των σχολών.

Αφενός, η δύναμη της ΠΚΣ και της ΚΝΕ έχει αποδείξει πολλές φορές τον προβληματικό και εργαλειακό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τους συλλόγους και την πολιτική διαπάλη εντός των οργάνων τους, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές. Οι όροι με τους οποίους συζητά πολιτικά η ΠΚΣ είναι ο ηγεμονισμός και η επιβολή, η άρνηση συνεργασίας και συνεννόησης με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις σε οποιοδήποτε επίπεδο, οι προσβολές και ο εκφοβισμός τους. Σε καμία περίπτωση αυτή η πολιτική κουλτούρα δεν αντικατοπτρίζει την υπευθυνότητα εκ μέρους της πολιτικής δύναμης που αναδείχθηκε πρώτη πανελλαδικά στις εκλογές, αλλά μας δείχνει ακριβώς το πώς η ΠΚΣ εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό για να αντιμετωπίζει τους φοιτητικούς συλλόγους ιδιοκτησιακά και να επιβάλλεται στις δυνάμεις που παρεμβαίνουν σε αυτούς. Δεν μπορούμε, εξαλλου -οσον αφορα την πολιτική πρόφαση πίσω από τα καταδικαστέα σκηνικά- να μην αναφερθούμε στην αισχρή απόφαση του ΚΚΕ να υπερψηφίσει στην Βουλή το επίδομα των 600€ που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στους ένστολους, την ίδια μέρα που δολοφονήθηκε από την αστυνομία ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης. Μπροστα στην ανεξέλεγκτη, δολοφονική βία που ασκεί η αστυνομία ενάντια σε διαδηλωτές, τα περιστατικά βιασμών και παρενοχλησεων από αστυνομικούς, τις συνεχείς παραβιάσεις του ασύλου, την προσπάθεια εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας το Σεπτέμβρη και -τωρα- μπροστα σε μια κρατική δολοφονία από αστυνομικό, το ΚΚΕ απαντά συναινώντας σε μια ακόμα ενίσχυση του σώματος αυτού, που έρχεται σε συνέχεια της συνεχούς υπερστελέχωσης και υπερχρηματοδότησής του εις βάρος της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών παροχών εν γένει. Μια πολιτική απόφαση που τα μέλη του ΚΝΕ μέσα στις σχολές διαλέγουν να υπερασπιστούν με τους πιο επιθετικούς και μη πολιτικούς συνάμα όρους.

Αφετέρου, δεν ανεχόμαστε λογικές οργανωτικής επίλυσης και επιβολής που κάνουν χρήση ξύλου, σεξιστικών, τραμπούκικων επιθέσεων και συκοφαντικών κατηγοριών για να αντληθεί πολιτική υπεραξία και να λυθούν οι πολιτικές διαφωνίες. Οι αντιπαραθέσεις εντός της αριστεράς πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανοίγονται στο κίνημα και τους συλλόγους. Είμαστε ρητά αντίθετες με τη χρήση βίας για την επίλυση πολιτικών διαφωνιών και μας προβληματίζει βαθύτατα η επιλογή αγωνιστών που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ να υιοθετούν ξανά τέτοιες πρακτικές πιστεύοντας πως μπορούν πολιτικές επιλογές σαν αυτή να απεμπλέξουν το φκ από πολιτικά αδιέξοδα. Για εμάς φοιτητικοί μας σύλλογοι και κατ’επέκταση η παρέμβαση και ο συνδικαλισμός εντός αυτού δεν είναι ένας χώρος μάτσο πρακτικών επιβολής. Οι τελευταίες, κάθε άλλο παρά προωθητικά λειτουργούν ως προς την συγκρότηση των φοιτητικών μας συλλόγων με υγιείς συλλογικές διαδικασίες στη βάση της συμμετοχής, των ριζοσπαστικών ιδεών και του αγώνα για καλύτερους όρους σπουδών και ζωής.

Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι πρακτικές δίνουν αφορμές στο κρατος και σε όσους εντός και εκτός πανεπιστημιων θέλουν την αστυνομία στις σχολές μας, να μιλούν για άσυλο βίας και ανομίας.

Παλεύουμε για ζωντανές σχολές, ενεργούς συλλόγους και ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα που διεκδικεί ένα πανεπιστήμιο στο ύψος των αναγκών μας!