Κάλεσμα στη Φοιτητική Πορεία στις 17/3

Κάλεσμα στη Φοιτητική Πορεία στις 17/3

 

 

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί στους θεσμούς να ακολουθήσει νεοφιλελεύθερη πολιτική στον τομέα της Παιδείας , ξεκίνησε  η διεξαγωγή του ’’ Εθνικού Διαλόγου‘’ παρουσιαζόμενη   σαν  μια δεξαμενή απόψεων και  προτάσεων ώστε να διαμορφωθεί το επερχόμενο  νομοσχέδιο για την παιδεία λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις κοινωνικές ανάγκες . Βάση του ’’ Εθνικού Διαλόγου‘’  αποτέλεσε  μια επιτροπή 35 ατόμων ,κατά κύριο λόγο πανεπιστημιακών αλλά και καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , προερχόμενων από το μπλόκ των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων και  διορισμένων  με απευθείας ανάθεση από τον υπουργό Παιδείας  Νίκο Φίλη . Αν και ο ΄΄Εθνικός Διάλογος ‘’ ήταν ανοιχτός σε οποιονδήποτε μαθητή ,φοιτητή ,καθηγητή , δεν προβλέπονταν  να   αποτυπώνεται πουθενά η γνώμη τους μέσα στη διαδικασία. Πρόκειται δηλαδή ξεκάθαρα για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα , που αν και θέλει να δώσει στην κοινωνία  την εντύπωση της εξωστρέφειας, αυτή ακυρώνεται από την αντιδημοκρατικότητα που διακατέχει την διαδικασία. Στην μεγάλη εικόνα έχουμε ένα παιχνίδι δέσμευσης εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ της υποστήριξης του επερχόμενου νομοσχεδίου Φίλη  από τα κόμματα της αντιπολίτευσης . Ένα νομοσχέδιο βάση του οποίου αποτελεί  ο νόμος Διαμαντοπούλου  και στόχος  του  είναι να ολοκληρώσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων , να διαβρώσει δηλαδή  τον δημόσιο  χαρακτήρα του Ελληνικού Πανεπιστημίου , να πάψει η παιδεία να αποτελεί  κοινωνικό αγαθό και να μεταβούμε ολοκληρωτικά  από το <<Πανεπιστήμιο της κοινωνίας >>, στο <<Πανεπιστήμιο των αγορών>> .

Λαμβάνοντας υπ ΄όψιν τις μνημονιακές υπαγορεύσεις και τις  δεσμεύσεις  στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ , ο ‘’Εθνικός Διάλογος ‘’ έρχεται απλά να νομιμοποιήσει στο όνομα  της δημοκρατίας και των κοινωνικών αναγκών , μια προαποφασισμένη πολιτική σχετικά με τα ελληνικά πανεπιστήμια η οποία χρησιμοποιεί εργαλειακά την υποχρηματοδότηση , για να παρουσιάσει την είσοδο των εταιρειών  ως αναγκαία .Πουλάει έτσι  την πανεπιστημιακή έρευνα , που πραγματοποιείται για τις ανάγκες της κοινωνίας , στους ιδιώτες  με αντάλλαγμα την χρηματοδότηση δομών του πανεπιστημίου . Μεταβαίνουμε έτσι στη λογική της αυτοχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και στην πλήρη εναρμόνιση τους με την λογική της επιχειρηματικότητας  και των ανταποδοτικών κριτηρίων . Επιπρόσθετα  προειλημμένες  αποφάσεις που θα παρουσιαστούν ως πορίσματα του ‘’ Εθνικού Διαλόγου ‘’  είναι η εφαρμογή όλων όσων  προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου για το πανεπιστημιακό άσυλο  και η διατήρηση της πολιτικής σκέψης  που υπάρχει  πίσω από το μέτρο για τις διαγραφές των φοιτητών .

Αν το υπουργείο παιδείας θέλει να μιλάει για <<διάλογο >>τότε πρέπει  να απευθύνεται σε εμάς . Τους φοιτητές που πλήττονται από τις μνημονιακές  πολιτικές  και δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους . Που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την δυσλειτουργία των πανεπιστημίων λόγω της υποχρηματοδότησης . Που κόντρα στα σχέδια τους ,εξακολουθούν να αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν παιδεία , για το πανεπιστήμιο που ανήκει σε όλες και όλους  . Αυτή την Πέμπτη είναι η τελευταία συζήτηση στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής  και θα είμαστε εκεί ! Γιατί  δεν θα αφήσουμε να περάσουν οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις  στην παιδεία!  Γιατί  θέλουμε ακυρώσουμε κάθε μνημονιακό μέτρο που υποβαθμίζει τις ζωές μας! Για να μην τους αφήσουμε το περιθώριο να μας θεωρούν τη  γενιά του συμβιβασμού και της υποταγής ! Γιατί θα αποτελέσουμε την γενιά της ανατροπής!

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/03 ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ  ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Συντονιστικό Σχημάτων ΑΡ.ΕΝ                                                         Logo-Αριστερή-Ενότητα-300x150