Ανακοίνωση για την εκκένωση των καταλήψεων στέγης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωση για την εκκένωση των καταλήψεων στέγης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Στις 27/7 στις 5 το πρωί, έλαβε μέρος επιχείρηση της ΕΛΑΣ με στόχο την εκκένωση τριών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη, του Ορφανοτροφείου στη Λαμπράκη, του Μανδαλιδείου στη λεωφόρο Νίκης και της κατάληψης στέγης Hurriya στην Καρόλου Ντηλ. Αποτέλεσμα αυτού, περίπου 100 προσαγωγές αγωνιστών/αλληλέγγυων εκ των οποίων οι 70 έχουν μετατραπεί  σε συλλήψεις.

Η χρονική περίοδος που συνέβη η εκκένωση των καταλήψεων δεν είναι τυχαία μιας και πριν λίγες ημέρες τελείωσε το No border camp, ένα κάμπινγκ στο χώρο της πανεπιστημιούπολης με βασικό στοιχείο του το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο πυροδότησε τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά σημαντικού μέρους της τοπικής κοινωνίας, μετά την καμπάνια εκφοβισμού του ‘’επιφανούς’’ πολιτικού και θρησκευτικού κόσμου και των πανεπιστημιακών αρχών στα επιμέρους. Τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης της ΕΛΑΣ είναι περισσότερο εκδικητικά παρά ‘’για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης’’ υπενθυμίζοντάς μας το ρόλο της, ως εφαρμοστή της κρατικής καταστολής απέναντι σε κινήματα και εγχειρήματα αλληλεγγύης των εκμεταλλευομένων για τους εκμεταλλευομένους. Η στάση δε του κυβερνώντος κόμματος να κάνει λόγο για αστυνομική αυθαιρεσία τη στιγμή που το ίδιο συντονίζει τη δράση το απογυμνώνει πλέον από κάθε έννοια αριστερής ηθικής και πρακτικής.

Οι καταλήψεις στέγης αποτελούν ανθρωπιστικά αναχώματα στη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες στα κρατικά κέντρα κράτησης απέναντι και στην απάνθρωπη συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ-Τουρκίας. Οι μορφές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης από τα κάτω, προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας σε ανθρώπους που τόσο την έχουν ανάγκη, σε ένα παρόν χτισμένο επάνω σε ένα σκοτεινό και δυσοίωνο μέλλον.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν Κυβέρνηση και κρατικοί μηχανισμοί, είναι πως οι χώροι των καταλήψεων από μόνοι τους είναι άχρωμοι και άψυχοι και μπορούν να τους πάρουν πίσω όσες φορές θέλουν, αλλά οι άνθρωποι που τους έδωσαν μια φορά χρώμα και ψυχή θα είναι οι ίδιοι που θα τους ξαναδώσουν, γιατί ο σπόρος της αλληλεγγύης έχει ήδη ξεκινήσει να ανθίζει σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Ο αγώνας για έναν καλύτερο και ομορφότερο κόσμο στο τέλος θα δικαιωθεί.

Καλούμε την Πέμπτη 28/7 στην πορεία στις 18.00 στα Προπύλαια ενάντια στις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη!

Άμεση απόσυρση των κατηγοριών από τις/τους συλληφθείσες/έντες.

Μαζί θα ζήσουμε, μαζί θα αγωνιστούμε.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει!