Αλληλεγγύη η μόνη μας απάντηση στην κρατική καταστολή

Αλληλεγγύη η μόνη μας απάντηση στην κρατική καταστολή

Για την 9η Οκτώβρη 2012- Αλληλεγγύη η μόνη μας απάντηση στην κρατική καταστολή

 

Η 9η Οκτωβρίου του 2012, ημέρα επίσκεψης της καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην Αθήνα, αποτέλεσε  μια ακόμη «πράξη» κρατικού αυταρχισμού και καταστολής στην εποχή της μνημονιακής περιόδου, μιας από τις πολλές μέσα στους λίγους μόλις μήνες της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (εκκένωση Χαλυβουργίας, εκκένωση Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, βασανισμός 15 αντιφασιστών, στοχοποίηση καταλήψεων κ.ά.). Οι αναμνήσεις του δόγματος της «μηδενικής ανοχής» του Ν.Δένδια, όσο και των παροιμιωδών σχεδίων καταστολής των μαζικών κοινωνικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων της εποχής ’10-’12, είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας: ρήψεις τόνων χημικών και δακρυγόνων στις συγκεντρώσεις, αυθαίρετη αστυνομική βία σε βάρος διαδηλωτριών και διαδηλωτών, εκατοντάδες «προληπτικές» προσαγωγές και συλλήψεις, μέχρι ξυλοδαρμό και βασανισμούς από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Εκείνη την ημέρα, η ελληνική αστυνομία εφάρμοσε ένα μεγαλειώδες σχέδιο καταστολής των κοινωνικών κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Επιβολή απαγόρευσης συγκεντρώσεων και πορειών για την ημέρα επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ, αναίτιες «προληπτικές» προσαγωγές έξω από σταθμούς  του μετρό και συνεχείς και επίμονες επιθέσεις με χημικά και δακρυγόνα στα μπλοκ συλλογικοτήτων, κομμάτων και οργανώσεων συνέθεταν το κλίμα φόβου που επιχειρούσε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά, με σκοπό να αποτρέψει την έκφραση της κοινωνικής ανυπακοής απέναντι στη λιτότητα και το νεό μνημονιακό καθεστώς.

Στο «φινάλε» αυτής της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, ο απολογισμός της κρατικής καταστολής ήταν «εντυπωσιακός»: 220 προσαγωγές διαδηλωτών από τις οποίες 24 έγιναν συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρέθηκε και ο σύντροφός μας Α.Τ., στον οποίο, για την κατοχή μιας μάσκας για την αποφυγή εισπνοής χημικών, απαγγέλθηκαν -ψευδώς- κατηγορίες για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, μαζί με μερικές ακόμη. Αυτό το ψευδές κατηγορητήριο μαζί με την απαράδεκτη δημοσίευση της φωτογραφίας και των προσωπικών δεδομένων του ίδιου και των υπόλοιπων συλληφθέντων στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, αποτέλεσαν μια «αναβάθμιση» στην αστυνομική καταστολή, παραβιάζοντας κάθε έννοια προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων διαδηλωτών που ψευδώς κατηγορήθηκαν από την αστυνομία.

Εκείνη η μέρα, ως μια μόνο στιγμή από τις εκατοντάδες που σφυρηλάτισαν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τους κοινωνικούς αγώνες της περιόδου εκείνης (πλατείες ’11, 48ωρο κινητοποιήσεων Οκτώβρης ’11, 2ο Μνημόνιο-Φλεβάρης ’12), και οι οποίες επέδρασαν καταλυτικά στην κατάρρευση των μνημονιακών κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου, αποτυπώνουν καθαρά για εμάς το φόβο της (εκάστοτε) κυβερνητικής και κρατικής εξουσίας απέναντι στα αντιστεκόμενα πλήθη, τα οποία αποπειράται να πειθαρχήσει με ψευδή επινοήματα, τιμωρητικές πρακτικές και εκδικητικότητα για την αντίσταση που προβάλλουν στα σχέδιά της.

Τέσσερα χρόνια μετά, η αλληλεγγύη μας προς τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που δικάζονται αύριο Δευτέρα 26/09 στις 9 π.μ. στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, είναι η ελάχιστη απάντηση απέναντι στην κρατική καταστολή, την αστυνομική αυθαιρεσία και την μνημονιακή κανονικότητα στην οποία προσπαθούν να πειθαρχήσουν τη γενιά μας. Η αντίσταση απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία, την περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, η διεκδίκηση, τελικά, του να ζήσουμε αλλιώς, πέρα από τη λιτότητα και την καταστολή είναι υπόθεση όλων μας!

 

Όλες και όλοι Δευτέρα 26/09, στις 09:00, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Δέγλερη και Αλεξάνδρας).