Οκτώ χρόνια από την εξέγερση της γενιάς μας

Οκτώ χρόνια από την εξέγερση της γενιάς μας

Πριν από οχτώ χρόνια, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ένας 15χρονος μαθητής ,ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Εκείνο το βράδυ το περιπολικό της αστυνομίας παρεκκλίνει από την αποστολή του και σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι σε μια παρέα νέων παιδιών, η αστυνομική αυθαιρεσία κορυφώνεται.

Αμέσως ξεσπούν διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών σε όλη τη χώρα και οι διαμαρτυρίες εναντίον της αστυνομικής βίας που έφτασε να αφαιρέσει τη ζωή ενός παιδιού ,φτάνει να λάβει εξεγερσιακά χαρακτηριστικά με συνθήματα όπως ‘’ζωή και όχι σφαίρες για τη νέα γενιά’’.Άλλωστε γενικότερα το 2008 ήταν η χρονιά που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και το ντόμινο φαινόταν ότι θα έπληττε στο άμεσο μέλλον τη νεολαία, όπως κι έγινε .Έτσι, ο Δεκέμβρης του 2008 περιέλαβε και αιτήματα για τις σπουδές και το εργασιακό μέλλον των νέων που διαγραφόταν αδιέξοδο.

Οχτώ χρόνια αργότερα έχουν μεσολαβήσει τρία μνημόνια και η ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, σε μια διαφορετική και δυσκολότερη συγκυρία ,η καταστολή σημαδεύει τους πρόσφυγες και τους αγώνες φοιτητών κι εργαζομένων ενάντια στα μέτρα λιτότητας που πλήττουν τα δικαιώματά τους.Αυτό σημαίνει ότι η επέτειος της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου οφείλει να λάβει συγκεκριμένα επικαιροποιημένα χαρακτηριστικά και να προβάλλει τα σύγχρονα αιτήματα των νέων. Δεν πρόκειται για μέρα μνημόσυνο. Σήμερα, σε μια περίοδο που η γενιά των 700 ευρώ έχει αντικατασταθεί από τη γενιά των 400 ευρώ καθιστώντας την επίθεση απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία ακόμα πιο οξυμένη, απαιτείται απάντηση.

Η νέα γενιά, λοιπόν, φοιτητές και μαθητές, πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε όσους μας θέλουν χαμένη γενιά και ετοιμάζουν ένα δυσοίωνο μέλλον για μας χωρίς εμάς. Μόνο έτσι μπορούμε ως νέοι άνθρωποι να βγούμε από το περιθώριο και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Kαλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν στις πορείες που έχουν καλεστεί πανελλαδικά την Τρίτη 6/12.