Δε θα γίνουμε η γενιά του εργασιακού Μεσαίωνα

Δε θα γίνουμε η γενιά του εργασιακού Μεσαίωνα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των Ευρωπαίων για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης και σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων. Τα μέτρα που προωθούν σαρώνουν όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις απέμειναν από τα προηγούμενα μνημόνια. Τί περιλαμβάνει όμως το πακέτο αυτό; Αναλύοντας το νομοσχέδιο βλέπουμε ότι η γενιά μας θα έρθει αντιμέτωπη με ένα εργασιακό μεσαίωνα που περιλαμβάνει:

  • Περικοπές μισθών, μείωση του κατώτατου μισθού και προσθήκη του κριτηρίου της εμπειρίας στους νέους εργαζομένους, με βάση το οποίο θα διαμορφώνεται ο μισθός τους.
  • Ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας γεγονός που σημαίνει πως θα καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, ενώ προωθούνται και οι ομαδικές απολύσεις. Ακόμη το επίδομα ανεργίας περνά στα χέρια των επιχειρήσεων, επομένως μοναδική λύση στην ανεργία θα αποτελούν τα προγράμματα και τα voucher.
  • Επίθεση δέχεται και ο συνδικαλισμός, καθώς για να κάνουν απεργίες οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με τον εργοδότη. Αν από την άλλη η εργοδοσία κρίνει παράνομη την απεργία, τότε θα μπορεί να προχωρά σε μηνύσεις και να απειλεί τον εργαζόμενο με επικείμενη απόλυση.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοιμάζει το 4ο κατά σειρά μνημόνιο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Προφανώς η  << δίκαιη ανάπτυξη>> που υπόσχονται σημαίνει αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, φτωχοποίηση της κοινωνίας, μεγαλύτερη ανεργία και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν αποτελούν το εργασιακό μέλλον, το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε λίγα χρόνια, ενώ μην ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μερίδιο των φοιτητών το αντιμετωπίζει ήδη, καθώς αναγκάζεται να δουλεύει για να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα εύρεσης εργασίας και από εργαζόμενους που θα δουλεύουν ανασφάλιστοι χωρίς την προοπτική σύνταξης. Ενάντια σε όλα αυτά επιλέγουμε τις συλλογικές διαδικασίες αντί για το δρόμο της ατομικής διεκδίκησης και παλεύουμε για μία δίκαιη κοινωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας. Για ένα μέλλον στα δικά μας μέτρα!

Καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 8/12.