H Αλληλεγγύη δεν εκκενώνεται!

H Αλληλεγγύη δεν εκκενώνεται!

Σε μια συγκυρία που συνολικά η κοινωνική πλειοψηφία, οι ‘’από κάτω’’ σε κάθε μεριά του πλανήτη δέχονται μια συνεχιζόμενη επίθεση με τη μορφή κοινωνικού πολέμου από τους κυρίαρχους, οι πρόσφυγες συνιστούν ένα ιδιότυπο υποκείμενο πολλαπλώς καταπιεζόμενο. Στην παρούσα χρονική στιγμή και με άξονα την τελευταία διετία, χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν καθημερινά τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου σε χώρες της Μ.Ανατολής με την εμπλοκή της Δύσης και την εξάπλωση φονταμεταλιστικών μορφωμάτων όπως ο isis.Ξεκινούν ένα ταξίδι για ζωή, που περνά από σαράντα κύματα κυριολεκτικά, αφού το Αιγαίο και η Μεσόγειος έχουν καταστεί νεκροταφείο σωμάτων και ψυχών.Και όταν φτάνουν στην Ευρώπη, ο αγώνας για επιβίωση δε σταματά. Μετά από τον πόλεμο και την απώλεια συγγενών και φίλων, χαράσσεται πλέον στα σώματά τους η φρίκη των συνόρων μέσω των πολιτικών επιλογών της Ευρώπης-φρούριο με τους φράκτες, την καταστολή και τους περιορισμούς μετακίνησης. Το ψηφιδωτό συμπληρώνεται και στην Ελλάδα από τον εγκλεισμό τους σε κλειστά κέντρα κράτησης από την κυβέρνηση Συριζα-Ανελ χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες κι από το θεσμικό ρατσισμό που υλοποιείται από την ντροπιαστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για υποχρεωτικές και συχνά βίαιες επαναπροωθήσεις, τη στιγμή που ο φασισμός στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα αποπειράται να ξανασηκώσει κεφάλι όπως φαίνεται από τις επιθέσεις της ΧΑ σε μετανάστες-εργάτες.

Ενάντια στην ακροδεξιά ρητορική που θέλει τους πρόσφυγες να αποτελούν απειλή, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ κίνημα αλληλεγγύης. Εδώ και 2 χρόνια συνολικά το κίνημα αλληλεγγύης με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Σύνταγμα, τις πορείες με αποκορύφωμα αυτή της 18ης Μάρτη και τις καταλήψεις στέγασης προσφύγων αποτελούν φωτεινό αντιπαράδειγμα στη ζοφερή πραγματικότητα. Συγκεκριμένα εδώ και 1 χρόνο το City Plaza ως εγχείρημα επιτελεί διττό ρόλο. Από τη μια έχει καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες σε αξιοπρεπείς συνθήκες, στέγαση, φαγητό για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως το υλικό κομμάτι δεν είναι το μοναδικό. Από το Σεπτέμβρη, τα παιδιά των προσφύγων πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα για την ένταξη τους στην κοινωνία. Παράλληλα δείχνει έμπρακτα ότι πρέπει να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε άδεια κτήρια εντός του αστικού ιστού .Το City Plaza για μας που το ζούμε καθημερινά έχει χτίσει μια κοινότητα, έναν κόσμο διαφορετικό από το φρικτό ρεαλισμό των καταπιεστών .Ένα πλέγμα σχέσεων ντόπιων και προσφύγων που βασίζεται στην ελευθερία, την ισότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη κι ένα κέντρο κοινωνικοπολιτικού αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον αποκλεισμό, την εκμετάλλευση.

Ήδη εδώ και κάποιο καιρό γνωρίζουμε ότι έχει εκδοθεί εισαγγελική εντολή για εκκένωση του City Plaza κι άλλων καταλήψεων στέγης, στο δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση με τις δυνάμεις καταστολής με την αντιμετώπιση καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα και στην Αθήνα(βίλα Ζωγράφου και κατάληψη στέγης στην οδό Αλκιβιάδου).Είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει να «χτυπήσει» τις καταλήψεις στο σύνολό τους, μιας και αποτελούν αντιπαραδείγματα στον κυρίαρχο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και έννοιες όπως η δημοκρατία, η οριζοντιότητα και η αλληλεγγύη δε χωράνε στην καθημερινότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν, αλλά και συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην εκκένωση των καταλήψεων στέγης. Αυτό συμβαίνει σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει οποιαδήποτε δομή αντιπαραθετική των camps, θέλοντας να μας πείσει ότι «δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» και ότι η λύση για τους πρόσφυγες είναι να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες, να βασανίζονται από την αστυνομία και να μην τους παρέχονται ούτε τα βασικά. Μέσα στον ένα χρόνο City Plaza, είδαμε ότι πέρα από τα camps και τις ΜΚΟ, υπάρχει και άλλος δρόμος.

Εμείς από τη μεριά μας σας ανακοινώνουμε ότι θα υπερασπιζόμαστε διαρκώς τις καταλήψεις και τις διάφορες δομές αλληλεγγύης. Θα υπερασπιζόμαστε οτιδήποτε χαλάει την κανονικότητα σας. Θα διεκδικούμε συνεχώς να σταματήσουν οι πόλεμοι,να κλείσουν τα κέντρα κράτησης,να ανοίξουν τα σύνορα να ζήσουν οι άνθρωποι.Δε φοβόμαστε.Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις στέγης!

Όλοι/ες την Παρασκευή 23/7 7μμ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής