Λευτεριά στον Τάσο Θεοφίλου και την Ηριάννα Β.Λ.

Λευτεριά στον Τάσο Θεοφίλου και την Ηριάννα Β.Λ.

Το τί συμβαίνει με τη δικαιοσύνη στην αστική δημοκρατία λίγο-πολύ το ξέρουμε. Τη στιγμή που αθωώνονται αστυνομικοί που κακοποιούν και βασανίζουν αριστερούς, αναρχικούς, μετανάστες, γκέι και οτιδήποτε το διαφορετικό, τη στιγμή που οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκάν και του Παύλου Φύσσα κυκλοφορούν ελεύθεροι (βλ. Ρουπακιά), τη στιγμή που έμποροι ναρκωτικών διακινούν τόνους ηρωίνης και όχι απλά δε συλλαμβάνονται αλλά τους παραχωρείται και κομμάτι της ενημέρωσης (βλ. Μαρινάκη), διάφοροι άλλοι αθώοι καταδικάζονται σε πολλά χρόνια φυλάκισης, χωρίς ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο.

Οι περιπτώσεις του Τάσου Θεοφίλου και της Ηριάννας είναι οι πιο πρόσφατες και αποτελούν την απόδειξη ότι η δικαιοσύνη είναι ταξικά μεροληπτική. Όσον αφορά την Ηριάννα, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, με μοναδικό στοιχείο ένα δείγμα του DNA της, το οποίο οι επιστήμονες χαρακτήρισαν «άκυρο δείγμα» και τη σχέση της με έναν φοιτητή ο οποίος παλιότερα είχε κατηγορηθεί για φιλικές σχέσεις με τη Σ.Π.Φ, ωστόσο αθωώθηκε, μιας και δεν υπήρχε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο. Η Ηριάννα δηλαδή καταδικάστηκε σε 13 χρόνια, πληρώνοντας την επιλογή της να αγαπάει έναν αθώο.

Ο Τάσος Θεοφίλου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών, για ληστεία σε Τράπεζα της Πάρου, κατά την οποία σκοτώθηκε και ένας οδηγός ταξί, στην προσπάθειά του να σταματήσει τους δράστες να ξεφύγουν. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μοναδικό στοιχείο που προκύπτει είναι ένα καπέλο, το οποίο δεν υπήρχε σα στοιχείο στη ληστεία, αλλά εμφανίστηκε μετά την σύλληψη του Τ.Θ. και στο οποίο υπήρχαν στοιχεία του DNA του. Στη συγκινητική του απολογία, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Δεν είμαι αθώος. Στον ταξικό πόλεμο επέλεξα πλευρά με τους αδικημένους και τους καταπιεσμένους, με τους αποκλεισμένους και τους κυνηγημένους, με τους ενόχους και τους κολασμένους» κάτι που αποτυπώνει με μεγάλη κυνικότητα, τα κριτήρια με τα οποία δικάζει τους ανθρώπους η ελληνική δικαιοσύνη.

Σαν Αριστερή Ενότητα, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στην Ηριάννα Β.Λ., στεκόμαστε στο πλάι της και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση της και καλούμε όλες και όλους το Σάββατο 24/6 στις 12:00 στην πλ. Μοναστηρακίου να συμμετέχουν στη διαδήλωση για την άμεση απελευθέρωση του αθώου αναρχικού αγωνιστή Τάσου Θεοφίλου. Η θέση του Τάσου, της Ηριάννας και όλων των αγωνιστών που τιμωρεί άδικα το κράτος, δεν είναι σε κάποιο κελί, αλλά στους δρόμους της αντίστασης με τους εκμεταλλευόμενους και τους καταπιεσμένους.