Σήμερα ανακοινώθηκε από τον Εύδοξο και τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) ότι θα ανασταλεί η διανομή των συγγραμμάτων τουλάχιστον για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαικού έτους 2017-2018 γιατί στο πλαίσιο της σύμβασης εργολαβίας των εκδοτικών οίκων, το Υπουργείο Παιδείας ακόμα δεν έχει αποπληρώσει χρωστούμενα χρήματα από το εαρινό εξάμηνο του 2016. Αυτό αποτελεί την τελευταία πράξη της σταδιακής-άτυπης άρσης του αναφαίρετου δικαιώματος στη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Στην περίπτωση που πράγματι δε δοθούν συγγράμματα, χιλιάδες φοιτητές/τριες θα κληθούν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος των σπουδών τους κατά αποκλειστικότητα. Κάτι τέτοιο θα βαθύνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση αφού τεράστιο μέρος της φοιτητικής κοινότητας θα εγκαταλείψει λόγω οικονομικής αδυναμίας τις σπουδές. Ακόμα όμως κι αν παραδοθούν τελικά τα συγγράμματα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτό να γίνει πολύ κοντά στις εξεταστικές κι άρα οι φοιτητές/τριες να έχουν εκ των πραγμάτων εξαναγκαστεί να τα αγοράσουν πληρώνοντάς τα από την τσέπη τους. Για να καταλάβουμε πόσο βαθιά θα εξωθηθούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη οι φοιτητές/ριες αρκεί να σκεφτούμε ότι η τιμή ενός μόνο πανεπιστημιακού συγγράμματος στην αγορά μπορεί να ξεπεράσει και τα 100€. Τα παραπάνω αποτελούν απόρροια του συνδυασμού της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των εργολαβιών, αφού όπως γνωρίζουμε πάντοτε οι εργολάβοι ενδιαφέρονταν για τα κέρδη τους κι ουδέποτε για τις ανάγκες μας.
Γενικότερα βέβαια είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, οι περικοπές στον προϋπολογισμό της λειτουργίας των Πανεπιστημίων έχουν βγάλει φοιτητές/φοιτήτριες από τις εστίες, έχουν κόψει σε πολλούς και πολλές την πρόσβαση στη σίτιση και έχουν συνολικά υποβαθμίσει το Πανεπιστήμιο. Τα κατά καιρούς νομοσχέδια για την Παιδεία και με πιο πρόσφατο αυτό του Υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γαβρόγλου εισάγουν νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις σε σαφή κατεύθυνση μετατροπής του αγαθού της τριτοβάθμιας παιδείας και της γνώσης σε εμπόρευμα.
Το Πανεπιστήμιο λοιπόν δεν είναι στην πραγματικότητα Δημόσιο .Όλο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες με τη μορφή εργολαβιών εμπλέκονται στο Πανεπιστήμιο, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις εργολαβίες στη σίτιση, την καθαριότητα(ΕΜΠ),την διεξαγωγή έρευνας(φαρμακευτική) και την έκδοση συγγραμμάτων. Πολλές από αυτές μάλιστα αποκτούν κι έδρες στα Πανεπιστήμια συγκαθορίζοντας και τα προγράμματα Σπουδών στην κατεύθυνση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.
Το Πανεπιστήμιο παρά τα όμορφα λόγια που συχνά ακούγονται πλέον δεν είναι ούτε Δωρεάν. Το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου, εισάγει τη δυνατότητα επιβολής διδάκτρων συνολικά στα μεταπτυχιακά προγράμματα, σε πολλές σχολές δεν προσφέρονται καν τα απαραίτητα μέσα για τις σπουδές(πχ κώδικες στη Νομική).Ως αποτέλεσμα της λογικής των εργολαβιών αλλά και λόγω των περικοπών στα οικονομικά των Σχολών μας Το φοιτητικό κίνημα έχει δείξει και στο παρελθόν ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια συμφερόντων στις πλάτες των φοιτητών/τριών που πάντοτε διεκδικούν τα δικαιώματά τους τα οποία με κοινωνικούς αγώνες κατακτήθηκαν. Θα αγωνιστούμε για τα συγγράμματα μας!
Ως Αριστερή Ενότητα απαιτούμε Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στο ύψος των αναγκών μας και διατρανώνουμε ότι κανείς δε θα παίζει με το μέλλον μας!