Ανακοίνσωση της Αρ.Εν. για τα γεγονότα της πορείας της Πέμπτης 26/10

Ανακοίνσωση της Αρ.Εν. για τα γεγονότα της πορείας της Πέμπτης 26/10

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονη αποπολιτικοποίηση των συλλόγων και ένα διάχυτο κλίμα απογοήτευσης και αποσυσπείρωσης, κάτι που γίνεται φανερό με πολύ εμφατικό τρόπο και από την υποχώρηση του φοιτητικού κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τα συγγράματα, αλλά και η συνέχιση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μέσω του νόμου Γαβρόγλου αποτέλεσαν επίδικα πάνω στα οποία οι σύλλογοι καλούνται να ενεργοποιηθούν και να μπουν σε μια τροχιά κινηματικών διεργασιών. Είναι, λοιπόν, διακύβευμα σε μια περίοδο που το φοιτητικό κίνημα υποχωρεί συνολικά ,οι φοιτητές/τριες να ορθώσουν τις αντιστάσεις τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σαφές ότι σε μια περίοδο που τα καθήκοντα της φοιτητικής αριστεράς είναι αναβαθμισμένα, δεν χωράνε σε καμία περίπτωση λογικές περιχαράκωσης εντός του φοιτητικού κινήματος και πρακτικές που χρησιμοποιούν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων εργαλειακά και με ιδιοκτησιακή αντίληψη. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις σχηματισμών της φοιτητικής αριστεράς δεν γίνεται με κανένα τρόπο να εξωτερικεύονται με αυτούς τους όρους και να επηρεάζουν έτσι τις κινήσεις του φοιτητικού κινήματος. Τέτοια φαινόμενα, που παρατηρήθηκαν στην κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης για τα συγγράματα, μόνο διασπαστικό αποτέλεσμα μπορούν να έχουν και να εντείνουν μια κατάσταση απονέκρωσης των συλλόγων, καθώς η εικόνα αυτή μπορεί μόνο να απομακρύνει κόσμο και όχι να τον συσπειρώσει.

Ως ΑΡΕΝ χωρίς καν να μπαίνουμε σε συζήτηση βάρους ευθυνών καταγγέλλουμε τις παραπάνω πρακτικές. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η φοιτητική αριστερά να αναμετρηθεί με τα πραγματικά ερωτήματα που ανοίγονται στους συλλόγους και να αναδιατάξει την υπάρχουσα κατάσταση . Οι Φοιτητικοί Συλλόγοι με όπλο τις συλλογικές τους διαδικασίες πρέπει να προετοιμαστούν για τις μάχες που ανοίγονται μπροστά τους. Στη διαδικασία αυτή οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος καλούνται να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της περιόδου και τις ίδιες τους τις αδυναμίες ώστε να παίξουν καταλυτικό ρόλο στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.