Στην αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς υπήρξε ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ για αναστολή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων σε ΑΕΙ και ΤΕ. Οι εκδότες επικαλέστηκαν χρέη του Υπουργείου Παιδείας από τη σύμβαση εργολαβίας από το εαρινό εξάμηνο του έτους 2015-2016.Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι άλλη μια πτυχή του Δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γινόταν παρελθόν. Οι φοιτητές/τριες θα επωμίζονταν το οικονομικό βάρος της αγοράς των βιβλίων με κίνδυνο οι οικονομικά πιο αδύνατοι/ες να αποκλειστούν οριστικά από τις σπουδές τους.
Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο για τις σπουδές μας,δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αρκετοί φοιτητικοί Σύλλογοι παρόλο που διανύουμε μια περίοδο έντονης υποχώρησης του φοιτητικού κινήματος, ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Το θέμα συζητήθηκε σε γενικές συνελεύσεις και πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις. Βασικότερες εξ αυτών ήταν στο Υπουργείο Παιδείας όπου οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ήρθαν αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες και διμοιρίες των δυνάμεων καταστολής αλλά και η φοιτητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα σε πολλές επαρχιακές πόλεις πραγματοποιήθηκαν ολιγοήμερες καταλήψεις σε πρυτανείες σχολών εντείνοντας την πίεση και κοινωνώντας τα αιτήματα των φοιτητών/τριών.
Τελικά μετά από τη συλλογική προσπάθεια των φοιτητών/τριών και την πίεση που ασκήθηκε και μολονότι ο ΣΕΕΒΙ είχε βγάλει πρόσφατα και νέα ανακοίνωση παράτασης της αναστολής στη διανομή συγγραμμάτων, εν τέλει με την καταβολή μέρους των χρωστούμενων χρημάτων,τα συγγράμματα φαίνεται πως τουλάχιστον για φέτος θα διανεμηθούν κανονικά.
Ως ΑΡ.ΕΝ θεωρούμε πως τίποτα δε μας χαρίζεται. Σαφώς ο φοιτητικός παράγοντας επηρέασε τις εξελίξεις στο ζήτημα των συγγραμμάτων, κάτι που αποδεικνύει πως ο συλλογικός αγώνας έχει νόημα κι αποτέλεσμα στο σήμερα. Παρόλα αυτά η αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος που είναι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και το καθεστώς εργολαβιών σε πολλές πτυχές των φοιτητικών παροχών(συγγράμματα, σίτιση, στέγαση) είναι μια διαρκής μάχη που θα κληθεί να δώσει το φοιτητικό κίνημα.
Ο νέος Νόμος Γαβρόγλου άλλωστε ανοίγει έστω κι υπόγεια το δρόμο για την είσοδο επιχειρήσεων στις Σχολές και το φετινό παράδειγμα με τα συγγράμματα αποδεικνύει περίτρανα πως η εμπλοκή ιδιωτών στις φοιτητικές παροχές εξασφαλίζει μόνο αβεβαιότητα για τους φοιτητές/τριες και μεγαλύτερο κόστος για τα Πανεπιστήμιά μας.
Απέναντι λοιπόν στην επίθεση που δέχεται το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε ανυποχώρητα για τις σπουδές, τα δικαιώματά μας και και το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας.