Να ξαναπιάσουμε το νήμα του αγώνα!

Να ξαναπιάσουμε το νήμα του αγώνα!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί σημείο αναφοράς για την φοιτητική αριστερά τις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίες, μάλλον δικαιολογημένα. Η κατάληψη της Νομικής το Φεβρουάριο του 1973 και η κορύφωση του αγώνα των φοιτητών με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με αρχικά αιτήματα τις ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους και την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου δίνουν το στίγμα. Η σύνδεση των φοιτητικών αιτημάτων με το γενικότερο κίνημα ενάντια στη δικτατορία φανέρωσε κοινωνικές δυναμικές αόρατες μέχρι τότε προκαλώντας καίριο πλήγμα στο καθεστώς.

Την τελευταία δεκαετία η επίθεση στην κοινωνία και ειδικότερα στο δημόσια και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου έχει ενταθεί. Από την αποτυχημένη προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 και τους αντιδραστικούς νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου μέχρι τον πρόσφατο νόμο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια, οι κυρίαρχες πολιτικές ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές του Σχεδίου της Μπολόνια και της ΕΕ. Παράλληλα με την κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών , με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, την εκδικητική στάση της Δικαιοσύνης απέναντι σε πολιτικά φρονήματα, πράγμα πρωτόγνωρο τα μεταπολιτευτικά χρόνια, την στέρηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανεπαρκή κάλυψη βασικών αναγκών των προσφυγών-μεταναστών, η επίθεση στοχεύει άμεσα και στο Πανεπιστήμιο: το άσυλο καταστρατηγείται, οι συλλογικές διαδικασίες υπονομεύονται, πτυχές του Δημόσιου Πανεπιστημίου πλήττονται λόγω επερχόμενης ιδιωτικοποίησης.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την εξέγερση του Νοεμβρίου του ’73 είναι το γεγονός ότι τα κοινωνικά κινήματα και οι φοιτητικές διεκδικήσεις έχουν κοινές ρίζες και μπορούν να υλοποιούν πρακτικά τα αιτήματα τους αλλά και να αφήνουν παρακαταθήκες για το μέλλον. Άλλωστε στα Πανεπιστήμια βρίσκεται το πιο ζωντανό και δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας, η νεολαία.

Ως Αριστερή Ενότητα, καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στις πορείες που θα λάβουν χώρα πανελλαδικά, την Παρασκευή 17/11.