Άνθιμος: αντί για απομόνωση, επίτιμος διδάκτορας

Άνθιμος: αντί για απομόνωση, επίτιμος διδάκτορας

Σε συνέχεια της προκλητικής αναγόρευσης του Γιούνκερ σε επιτιμο διδάκτορα της νομικής  του ΑΠΘ μόλις πριν λίγους μήνες,  έρχεται να προστεθεί στην ίδια κατεύθυνση  και  η αναγόρευση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης  Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής σχολής . Ο γνωστός χουντικός και ακροδεξιός Μητροπολίτης, με τις φασίζουσες,ομοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις, επιβραβεύεται με ομόφωνη απόφαση του τμήματος ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογιας και την υποστήριξη του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα.                                                           Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο τιμώμενος «ανήκει στους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας».

Αναμφισβήτητα, ο Άνθιμος είναι κορυφαίος στο είδος του: στην εκμετάλλευση της θέσης του προκειμένου να αναπαράγει ακραία και μισαλλόδοξη ρητορική, κάτι που δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τις πανεπιστημιακές αρχές.

Στο κήρυγμα του έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο η ομοφυλόφιλη κοινότητα. Η πολεμική του απέναντι στην διοργάνωση του pride και στο σύμφωνο συμβίωσης είναι χαρακτηριστική. Άλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι έξω από τη φύση και προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης». Ακόμα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το προσφυγικό. Την περίοδο που πρόσφυγες πνίγονταν στο Αιγαίο και το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στάθηκε με αλληλεγγύη στο πλευρό των προσφύγων (και ένα κομμάτι της εκκλησίας), ο μητροπολίτης συντάχθηκε με τις πιο χυδαίες και ακροδεξιές απόψεις.  Μπροστά στην ανθρώπινο πόνο και την φρίκη του πολέμου είχε να προσθέσει : θα εξισλαμιστούμε με τους μουσουλμάνους πρόσφυγες». Δεν έχει δε προσπαθήσει να κρύψει τη στενή του σχέση με τη Χρυσή Αυγή αποτελώντας έναν εκπρόσωπο του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης και προνομιακό συνομιλητή της.

Η αναγόρευση ενός ακροδεξιού Μητροπολίτη σε επίτιμο διδάκτορα φέρει έντονο συμβολισμό καθώς εκφράζει τις απόψεις ενός σημαντικού τμήματος της πανεπιστημιακής κοινότητας, φανερώνοντας την γενικότερη μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας στο πανεπιστήμιο όλο και  πιο δεξιά.

Η συγκεκριμένη επιλογή ειναι προκλητική για όλες/όλους εμάς που οραματιζόμαστε   το πανεπιστήμιο ως έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο,ανοιχτό σε  όλους και όλες, ένα πανεπιστήμιο στην βάση των αναγκών μας που θα προάγει την κοινωνική χειραφέτηση και ισότητα, προστατεύοντας  τις ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα μας.  Είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε αυτό το πανεπιστήμιο συλλογικά, καθιστώντας σαφή την αντίθεσή μας σε κάθε φωνή που εκπροσωπεί το φόβο, το ρατσισμό, τις έμφυλες διακρίσεις και την καταπίεση.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αναγόρευσης του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα.

Και μία υποσημείωση: η αναβολή της τελετής αναγόρευσης του δείχνει πως ο φόβος των αντιδράσεων από μια κοινωνία πιο μπροστά από όσα πρεσβεύει ο Άνθιμος και οι όμοιοι του, τους οδηγεί να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις μόνο κεκλεισμένων των θυρών. Από μεριάς μας, θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό, δημόσιο, απαλλαγμένο από ρατσιστές και σεξιστές.

Σχήματα Αρ.Εν. Θεσσαλονίκης