ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Στις πολλές ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται να προστεθούν και οι διαβεβαιώσεις για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων από πιθανές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Oι ίδιοι που φώναζαν  κάποτε το σύνθημα ‘’κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’’ είναι οι ίδιοι που συμμορφώνονται  στις επιταγές των μνημονίων, προχωράν μαζικά σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πολύ περισσότερο  προχωράν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ,ώστε να μπορούν ανεμπόδιστοι να αρπάξουν τις περιουσίες των οφειλετών. Βασικό προαπαιτούμενο για να κλείσει η Τρίτη αξιολόγηση είναι  η πραγματοποίηση 600-700 πλειστηριασμών  ανά μήνα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό που έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, από το 1990 η ελληνική οικονομία και οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών κατευθύνονταν προς επενδύσεις σε ακίνητα, καθιστώντας την Ελλάδα μια από τις πρώτες σε ιδιοκατοίκηση χώρες στην Ευρώπη. Με την επιθετική πολιτική των τραπεζών στη χορήγηση δανείων, τα περισσότερα νοικοκυριά που απέκτησαν κατοικία μέσα στην εικοσαετία 1990-2010, την απέκτησαν μέσω δανεισμού. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν η ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων. Η αύξηση αυτή έκανε αδύνατο να αποκτήσει κανείς κατοικία με τις αποταμιεύσεις του, ακόμη και αν η επιλογή του  ήταν να αποφύγει το δανεισμό. Έτσι γίναμε μάρτυρες της στρατηγικής του χρέους ως μηχανισμού για τον  έλεγχο της ανθρώπινης ζωής δια βίου. Η οικονομκή κρίση,  η ανεργία, απόλυση, κλείσιμο επιχείρησης, η δραματική απομείωση εισοδημάτων ή μισθών, δημιούργησαν από το 2011 και μετά μια κατάσταση – παύσης αποπληρωμής δανείων σε μια σειρά από νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2013 και μετά δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας. Ο ισχύον ( μέχρι το  τέλος του 2018) νόμος Κατσέλη – Σταθάκη, απλά δίνει την δυνατότητα στους οφειλέτες να προσφύγουν στην δικαιοσύνη προκειμένου αυτή να κρίνει, με βάση την οικονομική τους κατάσταση, τι ποσό από το μισθό τους θα πληρώνουν σε δόση ώστε να αποφύγουν τον πλειστηριασμό. Βασική προϋπόθεση, οι προσφυγόντες, να μην έχουν άλλη ακίνητη περιουσία πέρα από την κατοικία που μένουν. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, από τις υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί στην ελληνική δικαιοσύνη πάνω από το 50 % έχουν απορριφθεί.

Πολύ περισσότερο, οι δικαστές στήνουν στον τοίχο του οφειλέτες, για το γεγονός ότι πήραν δάνειο, για τους λόγους που τους οδήγησαν να το πάρουν, για τους κακούς υπολογισμούς που έκαναν, και τελικά για την αποτυχία τους να ανταπεξέλθουν. Ταυτόχρονα διεγείρεται  ο εξής προβληματισμός: Γιατί δεν γίνεται καμία νύξη για τις τράπεζες που δάνειζαν χωρίς να ελέγχουν εάν τα νοικοκυριά ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους? Ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν?

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθήνας- Πειραιά και νήσων, ακυρώνοντας πραξικοπηματικά, την απόφαση του Συλλόγου για αποχή από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 17, διευκόλυνε κυβέρνηση – θεσμούς- τραπεζίτες ώστε να εισπράξουν την λαϊκή περιουσία προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά σε όσες χώρες της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει μαζικοί πλειστηριασμοί, τις περισσότερες φορές αγοραστής τους είναι η ίδια η τράπεζα, η οποία στην συνέχεια πουλάει τα ακίνητα σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, κερδοφορώντας στις πλάτες των αδυνάμων.

Από μεριάς κυβερνήσεως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτυπώνουν ένα και μόνο πράγμα. Την πλήρη υποταγή στην λογική των μνημονιακών πολιτικών, την αποξένωση από κάθε ψήγμα κοινωνικής πολιτικής, την κατάργηση κάθε πλέγματος  προστασίας των υποτελών. Η τεράστια επιτυχία του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς – στην πλειοψηφία τους οι πλειστηριασμοί που επρόκειτο να γίνουν πάγωσαν-  είναι αυτή που οδήγησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να προχωρήσει στην ηλεκτρονική διαδικασία. Αλλά ο ρόλος του καταπιεστή των πληττόμενων τάξεων, έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρος  την Τετάρτη 29/11 στο ειρηνοδικείο Αθηνών. Όλες/οι που βρεθήκαμε στην διαμαρτυρία για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπερασπιζόμενοι πρώτα κα κύρια το δικαίωμα μας στην αξιοπρεπή διαβίωση, δεχτήκαμε πρωτοφανή καταστολή. Τα ΜΑΤ είχαν εντολή για βιαίη αποτροπή των διαμαρτυρόμενων και ρίψη δακρυγόνου σε κλειστό χώρο. Έτσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όσους αγωνίζονται, όσους τολμούν να διαμαρτυρηθούν, όσους θεωρούν αδιανόητο εκατοντάδες οικογένειες να μείνουν άστεγες.

Από μεριά μας, καταδικάζουμε τις βίαιες πρακτικές της κυβέρνησης και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Δεν θα αποδεχθούμε τους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας, και θα τους σταματήσουμε με όποια διαδικασία και αν γίνονται. Οι εφαρμοστές των μνημονίων που με τις αποφάσεις τους διόγκωσαν την κρίση στην ελληνικά κοινωνία, θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους.

Θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο!

Θα ζήσουμε ανθρώπινα!