Κάλεσμα σε πορεία για την υπεράσπιση του ασύλου

Κάλεσμα σε πορεία για την υπεράσπιση του ασύλου

Βρισκόμαστε σε μία συγκυρία που η επίθεση στο Πανεπιστήμιο μαίνεται διαρκώς δριμύτερη, από τη δημιουργία ενός  νέου χάρτη σχολών και την αποδιάρθρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέχρι τη σταδιακή υποβάθμιση του Δωρεάν και Δημοσίου Πανεπιστημίου. Βασική αιχμή της  επίθεσης αυτής είναι η έντονη συζήτηση από πολλές πλευρές γύρω από την απονομιμοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου με βάση το αφήγημα του «ασύλου βίας και ανομίας», που αναπαράγεται ασταμάτητα από τα συστημικά ΜΜΕ.

Αφενός, η Νέα Δημοκρατία με μεγάλη απεύθυνση σε ένα αντιδραστικό μπλοκ εξαγγέλλει στις προεκλογικές της δηλώσεις την κατάργηση του ασύλου και την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές για την «καταπολέμηση της εγκληματικότητας». Αφετέρου, ο νόμος Γαβρόγλου στρώνει το δρόμο για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, θεσμοθετώντας τη δυνατότητα των Διοικήσεων να κλείνουν αυθαίρετα τις σχολές με lock-out και να αποφασίζουν κατά βούληση την είσοδο δυνάμεων καταστολής σε χώρους ασύλου. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Φιλοσοφική, η οποία με απόφαση της Διοίκησης έμεινε κλειστή τη μέρα που διεξαγόταν Γενική Συνέλευση για τη διάσπαση του ΦΠΨ, με πρόσχημα την παρουσία της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» στη σχολή. Μάλιστα με το πρόσφατο πόρισμα Παρασκευόπουλου, οι διεκδικήσεις του κινήματος εξισώνονται με εγκληματικές συμπεριφορές, όπως οι μικροκλοπές κι η διακίνηση ναρκωτικών, με προτεινόμενα μέτρα την εγκατάσταση μέσων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και τις εταιρείες security. Οι καθεστωτικές αυτές δυνάμεις εκμεταλλεύονται την παρουσία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως  τοξικοεξαρτημένοι και μετανάστες, στις παρυφές των σχολών προσπαθώντας να εμπνεύσουν φόβο στους φοιτητές/τριες και να στοχοποιήσουν περαιτέρω το άσυλο.

Απέναντι σε αυτή την πολυμέτωπη επίθεση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δεν μπορούν να μείνουν απαθείς. Ο θεσμός του ασύλου, που με αγώνα κατοχυρώθηκε από το αντιδικτατορικό κίνημα, είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία έκφρασης και πολιτικής δράσης. Είναι ο μόνος που διατηρεί το Πανεπιστήμιο ένα ζωντανό κοινωνικό χώρο που ανήκει στους Συλλόγους, ένα χώρο μήτρα κοινωνικών κινημάτων και αντιστάσεων. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το άσυλο, γιατί στην ουσία υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να υπάρχουμε και να δρούμε μέσα στις σχολές μας. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε σε πορεία τη Πέμπτη 8/11 στις 18:00 στα Προπύλαια.

 

Να δώσουμε μία ηχηρή απάντηση σε όσους θέλουν να διαλύσουν τις ζωές μας!