ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, κάθε χρόνο μας θυμίζει όλα αυτά που μας ανήκουν και πρέπει να διεκδικήσουμε. Ό,τι ξεκίνησε στην ταράτσα της Νομικής στις 21 Φεβρουαρίου 1973 και κορυφώθηκε στις 17 Νοέμβρη, του ιδίου έτους, με την εξέγερση φτάνει μέχρι το σήμερα με αιτήματα για τη φοιτητική αριστερά πιο επίκαιρα από ποτέ. Κάτι που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι τότε φοιτητές και φοιτήτριες συνδέθηκαν άμεσα με το ευρύτερο αντιδικτατορικό κίνημα προς ανατροπή του καθεστώτος, πράγμα που κάνει φανερό πως το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας είναι τελικά ένας χώρος ενεργός, οργανικό κομμάτι της κοινωνίας και εστία αντίστασης.

Σήμερα, στο στόχαστρο βρίσκεται ακόμη μια φορά το πανεπιστημιακό άσυλο γιατί αυτό είναι που διασφαλίζει την ελεύθερη κίνηση ιδεών και απόψεων, την συνδικαλιστική δράση, την διάδραση και οργάνωση των φοιτητ(ρι)ων. Η επίθεση στο πανεπιστήμιο διαφαίνεται και μέσα από τις συστηματικές προσπάθειες των τελευταίων κυβερνήσεων-με αποκορύφωμα το ν. Γαβρόγλου- για υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Οι κουβέντες για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά –τα οποία αποτελούν την ύαπαρχή και για δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές- αναδεικνύουν την επιδίωξη του ν. Γαβρόγλου για ένα Πανεπιστήμιο-Επιχείρηση που θα παρέχει υπηρεσίες, που θα είναι όλο και λιγότερο δημόσιες και δωρεάν. Ένα πανεπιστήμιο, που ο φοιτητής θα είναι πελάτης και η γνώση εμπόρευμα! Την ίδια στιγμή, η εισαγωγή των εργολαβιών στα πανεπιστήμια ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, με πρόσχημα την όλο και αυξανόμενη υποχρηματοδότηση και τους χαμηλούς προϋπολογισμούς κάθε σχολής. Κι ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για ένα Πανεπιστήμιο για λίγους, ακόμη κι όσοι/ες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό με βάση τον νέο χάρτη σχολών θα έχουν πτυχία με αποδυναμωμένα επαγγελματικά δικαιώματα γεγονός που δυσχεραίνει κάθε επαγγελματική προοπτική.

Καλούμαστε, λοιπόν, να απαντήσουμε σε όλες αυτές τις επιθέσεις και οικοδομώντας αντίσταση απέναντι στα αντιδραστικά νομοσχέδια, να διεκδικήσουμε το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας!! Και παίρνοντας κουράγιο, έμπνευση αλλά και θάρρος από τον αγώνα της νεολαίας το ’73, να απαντήσουμε μαζικά και συλλογικά απέναντι στην υποβάθμιση των σπουδών μας, απέναντι στο ν. Γαβρόγλου, απέναντι σε όλους αυτούς που κερδοφορούν εις βάρος μας, απέναντι σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι θα μείνουμε άπραγοι-ες και δεν θα παλέψουμε για το μέλλον μας!! Εξάλλου, αν έχει κάτι να μας διδάξει η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο είναι ότι δεν πρέπει να  συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που μας ανήκει!!

Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου αλλά και στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική πορεία το Σάββατο 17.11