Κάλεσμα στη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών 14/1

Κάλεσμα στη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών 14/1

Από την Παρασκευή, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα δίνουν ένα μεγαλειώδη αγώνα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση είναι εδώ και χρόνια απελπιστική. Ειδικά οι αναπληρωτές καλύπτουν πραγματικές λειτουργικές ανάγκες από την πρωτεύουσα μέχρι τα πιο απόμακρα σημεία της χώρας, για πενιχρούς μισθούς, μόνο και μόνο για να μην μονιμοποιηθούν και να βρίσκονται κάθε καλοκαίρι στην ανεργία και την αβεβαιότητα για το αν θα είναι στους πίνακες της επαναπρόσληψης. Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει γιατί η Παιδεία υποχρηματοδοτείται συνολικά(μόλις 2,88 του κρατικού προυπολογισμού δόθηκε το 2018 για την εκπαίδευση).Πέρα από το πλήρως ελαστικό καθεστώς εργασίας το οποίο βιώνουν, έρχεται τη Δευτέρα προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που καθιερώνει προσλήψεις με βάση ένα νέο προσοντολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι τα πτυχία και τα χρόνια προϋπηρεσίας απαξιώνονται πλήρως, και στη θέση τους αξιολογούνται μεταπτυχιακά, σεμινάρια, πτυχία υπολογιστών, κύκλοι επιμόρφωσης κ.ο.κ. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιδοθούν σε ένα ατέρμονο κυνήγι προσόντων, διπλωμάτων και πιστοποιητικών (τα οποία προφανώς θα πληρώνουν από την τσέπη τους με αποτέλεσμα άνθρωποι που χρόνια πρόσφεραν στο δημόσιο σχολείο προερχόμενοι από λαικά στρώματα να μην μπορούν να ανταποκριθούν) , προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Αυτό συνδέεται με τη γενικότερη επίθεση του Υπουργείου στις καθηγητικές Σχολές(προσπάθεια απόσπασης διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο) κι εν γένει στα ισχυρά πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο ίδιο νομοσχέδιο δημιουργούνται σχολές με αποφοίτους πολλών ταχυτήτων στο ίδιο αντικείμενο, κάτι που συμπιέζει τους μελλοντικούς εργαζόμενους και τα επαγγελματικά δικαιώματα τους προς τα κάτω.

Την Παρασκευή έγινε μία μαζικότατη πανεκπαιδευτική πορεία στο κέντρο, με μεγάλη συμμετοχή κι από την περιφέρεια, που πλήττεται και περισσότερο, με αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου-ντροπή και άμεσους διορισμούς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η διαμαρτυρία δέχτηκε άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτ(ρι)ών, ενώ η κυβέρνηση ένιπτε τας χείρας της και τα ΜΜΕ τηρούσαν σιγή ιχθύος. Τίποτα από αυτά όμως δεν μπόρεσε να πτοήσει το δίκαιο αγώνα των αναπληρωτών. Η κατειλημμένη πρυτανεία του ΕΚΠΑ έγινε όλες αυτές τις μέρες ένας ζωντανός χώρος πολιτικοποίησης και ενημέρωσης, ένας χώρος όπου οργανώθηκαν πολιτιστικά δρώμενα και δηλώθηκε έμπρακτα η αλληλεγγύη προς άλλα κομμάτια του εργατικού κινήματος. Αποκορύφωμα ήταν η «εισβολή» των εκπαιδευτικών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το βράδυ του Σαββάτου, με σκοπό να ενημερώσουν τον κόσμο για τις διεκδικήσεις τους και να καταδείξουν την αποσιώπηση των γεγονότων από το κανάλι. Αύριο, Δευτέρα 14/01, οι εκπαιδευτικοί καλούν σε απεργία και μαζική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, για να ανατραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ως φοιτητές/τριες , πολλοί/ες ήδη εργαζόμαστε, και όλοι θα βρεθούμε απέναντι στην εργασιακή επισφάλεια και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και στηρίζουμε τα αιτήματα τους για απόσυρση του νομοσχεδίου και άμεσους διορισμούς για την κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων.Όταν τα αιτήματα συνολικοποιούνται και ο αγώνας μαθητών, φοιτητών κι εργαζομένων στην εκπαίδευση διεξάγεται από κοινού ,μπορούμε να νικήσουμε!

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. στα Προπύλαια με πορεία προς τη Βουλή.