Κάλεσμα στην αντικατασταλτική πορεία στις 14/9

Κάλεσμα στην αντικατασταλτική πορεία στις 14/9

Είναι γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία στήριξε σε μεγάλο βαθμό την αφήγησή της προεκλογικά στο δόγμα ‘’νόμος και τάξη’’ επιχειρώντας να καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά της είναι η εμπέδωση της ‘’ασφάλειας’’ στην κοινωνία.

Μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης ήταν η επιχείρηση προ ολίγων βδομάδων στα Εξάρχεια που σκοπό είχε να ‘’νιώσουν οι πολίτες πιο ασφαλείς’’. Στο άκουσμα αυτό θα περίμενε κανείς μια προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου εμπορίου ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Αντί αυτού όμως η κυβέρνηση απροκάλυπτα και χυδαία- όπως έκανε και η προηγούμενη με λιγότερη δόση επικοινωνιακής προπαγάνδας-προχώρησε σε εκκενώσεις καταλήψεων στέγασης(Σπύρου Τρικούπη 17) προσφύγων και οι εικόνες μικρών παιδιών να μπαίνουν σε κλούβες δίπλα σε πάνοπλες διμοιρίες ΜΑΤ γέμισαν τα αστικά ΜΜΕ με τίτλους “πάταξη της εγκληματικότητας”. Ακολούθησε η μεταφορά των προσφύγων σε κρατικά κέντρα κράτησης στα οποία οι αβίωτες συνθήκες αποδεικνύουν ότι οι πρόσφυγες, το πιο διωγμένο, καταπιεσμένο κι εκμεταλλεύσιμο δυναμικό, αποτελούν τον σημαδεμένο αντίπαλο για την κυβέρνηση.

Παράλληλα τα χτυπήματα που ακολούθησαν σε βάρος μουσικού φεστιβάλ επανοικειοποίησης της πλατείας Εξαρχείων καθώς και τα δακρυγόνα σε κοινωνικούς χώρους αντίστασης όπως το Κ*ΒΟΞ δεν είναι τυχαίες. Αφενός θέλουν να εμπεδώσουν ένα κλίμα καταστολής κι ανελευθερίας σε μια γειτονιά με ιστορικό βάρος φοιτητικών και λαικών αγώνων ικανοποιώντας ένα υπερ-συντηρητικό ακροατήριο κι αφετέρου σφίγγουν τον κλοιό χτυπώντας χώρους που δημιουργούν αγωνιστικούς δεσμούς και σχέσεις κοινότητας κι αλληλεγγύης στην περιοχή, προκειμένου να ερημώσει από τους ανθρώπους της και τελικά να προσφερθεί ευκολότερα λεία σε ιδιωτικά συμφέροντα εξευγενισμού, εμπορευματοποίησης και τουριστικοποίησης.

Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την αφήγηση περί “βίας κι ανομίας” στις Σχολές κι ιδιαίτερα σε αυτές του κέντρου (ΑΣΟΕΕ,ΝΟΠΕ, προσπάθεια για μουσειοποίηση του Κάτω Πολυτεχνείου) που αποτυπώθηκε με την κατάργηση του ασύλου που στην ίδια λογική επιδιώκει να αφαιμάξει το ζωντανό χώρο των Πανεπιστημίων από οποιαδήποτε διεκδίκηση με σκοπό πέρα από την επίθεση στο Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο και την αναδιαμόρφωση του κέντρου της πόλης.

Για μας ανασφάλεια είναι να βλέπουμε οικογένειες προσφύγων στο δρόμο, για μας αταξία είναι το επισφαλές εργασιακό μας μέλλον και η αυξημένη ανεργία στους νέους, για μας ανησυχία είναι να μην μπορούμε ως φοιτητές/τριες να νοικιάσουμε σπίτια λόγω του Airbnb και κίνδυνος για τις ελευθερίες μας είναι οι αστυνομοκρατούμενες γειτονιές που σπουδάζουμε και ζούμε καθημερινά. Οι εξαγγελίες της ΝΔ για αστυνομία στις Σχολές και για προσλήψεις 1500 αστυνομικών με ανασύσταση της δολοφονικής ομάδας Δέλτα την ώρα που οι φοιτητικές εστίες είναι ασυντήρητες, τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών σημαίνει για μας πως προετοιμάζονται να καταστείλουν όσους/ες θα αγωνιστούν για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της ζωής μας και αντιστέκονται στην νεοφιλελεύθερη κι αντιλαική πολιτική τους.

Απέναντι στην καταστολή, την αδράνεια κι όσα προετοιμάζουν για το μέλλον μας, εμείς θα απαντήσουμε συλλογικά. Είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες, μαζί με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Εμείς γνωρίζουμε από ποιον κινδυνεύουν πράγματι οι ζωές μας και θα παλέψουμε.

Γι αυτό καλούμε αύριο 14/9 στην πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή στις 12μμ στα Προπύλαια.

Η αλληλεγγύη το όπλο μας!