Η πλήρης αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης προς μία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση φαίνεται να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας Κυβέρνησης. Εντελώς αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Παιδείας καταθέτει εντός της βδομάδας προς ψήφιση διάταξη που αφορά τη αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων και παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ως ισότιμα με αυτά των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας. Η πρακτική της fast-track εισαγωγής και ψήφισης τέτοιων μέτρων σε άσχετα νομοσχέδια, που έχει πλέον παγιωθεί, δείχνει την απροθυμία της Κυβέρνησης να ανοίξει ουσιαστικά ο διάλογος γύρω από αυτά τα θέματα, αλλά και το φόβο για τις δυναμικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν στους Φοιτητικούς Συλλόγους.To ίδιο άλλωστε συνέβη και με τη διάταξη κατάργησης του ασύλου μέσα στο καλοκαίρι
Το νέο μέτρο θα προβλέπει αυτόματη εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ιδιωτικών κολλεγίων με τα δικαιώματα αποφοίτων ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, χωρίς καν έλεγχο των τυπικών έστω προϋποθέσεων. Ουσιαστικά καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων(ΣΑΕΠ),ένας θεσμός ήδη προβληματικός εφόσον απένειμε επαγγελματικά δικαιώματα ξεχωριστά από την ακαδημαική αξία κι επάρκεια(έλεγχος ΔΟΑΤΑΠ) ενός διπλώματος, κι ενισχυμένος σε αντιδραστική κατεύθυνση από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος της εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας ενάντια στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο τυπικά δεν μπορεί να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά στην πράξη τι θα διαφοροποιεί τα ιδιωτικά αυτά κολλέγια από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αν και τα δύο παρέχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα; Φυσικά, πρόκειται για διάταξη με έντονα ταξικό χαρακτήρα. Είναι σαφές ποια συμφέροντα σκοπεί να εξυπηρετήσει : των επενδυτών που ευτελίζουν την Παιδεία στήνοντας επιχειρήσεις πάνω της κι όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα υψηλά δίδακτρα που ζητάνε τα ιδιωτικά κολλέγια. Σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο δε φαίνεται να ενοχλείται από το πλήγμα στην πανάκεια της “αριστείας”, που θα δημιουργείται με την παράκαμψη από τους έχοντες των “αξιοκρατικών” (sic) διαδικασιών εισαγωγής στην Τριτοβάθμια. Όπως κι οι λοιπές εξαγγελίες Κεραμέως, έτσι κι η παραπάνω οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των δημοσίων Πανεπιστημίων, τη σύνδεση τους με την αγορά εργασίας για να γίνουν πιο “ανταγωνιστικά” και τον άμεσο περιορισμό της αξίας των πτυχίων μας. Παράλληλα εμείς ως Αρ.Εν στεκόμενοι/ες ανέκαθεν κριτικά απέναντι στις παρεχόμενες γνώσεις, θεωρούμε ότι πιθανότατα τίθεται ζήτημα ποιότητας και κατεύθυνσης γνώσεων στα ιδιωτικά κολέγια .Άλλωστε στόχος πρέπει να είναι η κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών κι όχι πρόσκαιρων συμφερόντων διαφόρων εταιριών .Κι αν αυτό καταλύεται με την μεταφορά της εποπτείας της έρευνας στο Υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων για τα ίδια τα δημόσια Πανεπιστήμια πόσο μάλλον για ιδιωτικά που εξαρχής στοχεύουν στο κέρδος και τη διασύνδεση με την αγορά.
Θα το φωνάξουμε σε όλους τους τόνους: η Παιδεία είναι αγαθό δημόσιο και δωρεάν. Στις σχολές μας, στις Γενικές μας Συνελεύσεις, στον δρόμο, θα μας βρείτε απέναντι σας!