Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για τα γεγονότα στον Έβρο και τα νησιά

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για τα γεγονότα στον Έβρο και τα νησιά

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε εικόνες ακραίας κρατικής καταστολής στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος). Οι κάτοικοι των νησιών αυτών ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που για άλλη μια φορά εφάρμοσαν τις γνωστές τους μεθόδους, ακριβώς επειδή αντιπαρατέθηκαν με τα σχέδια της Κυβέρνησης και εταιριών για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων- ανθρωποφυλακών στα νησιά. Πολλοί κάτοικοι, αναγνωρίζοντας την δυσχερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά για πρόσφυγες και ντόπιους και πως αυτό αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική κυνερνητική επιλογή διαχείρησης του προσφυγικού που λογαριάζει μόνο νούμερα κι όχι ανθρώπους, που αποκλείει και εξαθλιώνει, αντιστάθηκαν μαζικά και συλλογικά. Φυσικά υπήρξαν και αντιδράσεις με ακροδεξιά, φασιστικά και εθνικιστικά χαρακτηριστικά με μοναδικό αίτημα την απομάκρυνση των προσφύγων. Είδαμε, άλλωστε, και θίβερές εικόνες κατοίκων στο νησί της Λέσβου σε μία έξαρση ρατσισμού, εθνικισμού και μισανθρωπισμού να βρίζουν πρόσφυγες και να εμποδιζούν την μετάβαση τους στο νησί. Ένα 6χρονο αγόρι πνίγηκε στα ανοιχτά της Λέσβου και ένα ακόμη είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Λίγο πιο βόρεια, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είδαμε εικόνες εγκλωβισμένων προσφύγων/ισσων σε μια γκρίζα ζώνη. Χημικά, κροτίδες κρότου λάμψης, πυροβολισμοί στο πλαίσιο ασκήσεων του ελληνικού στρατού. Πηγές κάνουν λόγο για νεκρό από ελληνικά πυρά, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο. Οι εικόνες στον Έβρο είναι η αποτύπωση της ευρωπαΪκής και εθνικής πολιτικής αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών και η απεικόνιση της ωμής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης ανθρώπων και αξιοποίησής τους σαν πιόνια στα διπλωματικά, γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια των κρατικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, των ισχυρών, των καταπιεστών.

Κόντρα στα παραπάνω, θα το λέμε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο:

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Υπάρχουν μετανάστες/τριες, πρόσφυγες/ισσες, κλιματικοί μετανάστες, όλοι/ες κατατρεγμένοι για άλλους λόγους.

Κόντρα σε εθνικιστικά-ρατσιστικά αφηγήματα που κατασκευάζουν έναν «εσωτερικό εχθρό» προτάσσουμε τον συλλογικό ταξικό αγώνα ντόπιων και μεταναστών, την αλληλεγγύη, την από κοινού και από τα κάτω αυτοοργάνωση.

Να κλείσουν τα hot-spots. Να μην δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων στα νησιά, που ωφελούν μόνο την κερδοφορία επιχειρήσεων. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και όχι επιβίωσης για όλους/ες. Κόντρα στον γεωγραφικό αποκλεισμό των προσφύγων/ισσων, ένταξη τους στον αστικό ιστό.

Θέλουμε ανοιχτά σύνορα, ελευθερία μετακίνησης για τους πρόσφυγες και ακύρωση της της συμφωνίας ντροπής της ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές ΕΕ και Κυβέρνησης εξαίρεσης και εξόντωσης προσφύγων και θεσμικού ρατσισμού.

Για εμάς, ως Αριστερή Ενότητα, δεν πρόκειται για απλούς αριθμούς, αλλά για ανθρώπινες ζωές! Στεκόμαστε πλάι σε μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγες/ισσες. Έχουμε ήδη δει την κοινή μας συνύπαρξη, συμβίωση και πάλη ενάντια σε καταπιεστικά συστήματα να παίρνουν μορφή και γι’αυτό δεν θα σταματήσουμε να ζούμε και να παλεύουμε μαζι!