Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για το κλείσιμο των εστιών λόγω COVID-19

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για το κλείσιμο των εστιών λόγω COVID-19

Μόλις χτές δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει την εκ νέου αναστολή λειτουργίας οποιασδήποτε δομής εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας, δημόσια ή ιδιωτική, για το διάστημα 25.3.2020 έως και τις 10.4.2020. Μέσα στις διατάξεις τεχνηέντως έχει συμπεριληφθεί και η αναστολή λειτουργίας όλων των εστιών πανελλαδικά, με τους οικότροφους να μην έχουν ενημερωθεί με κάποιο τρόπο για την επικείμενη εκκένωση, καθώς δεν είχε βγεί κάποια επίσημη ανακόινωση από τη διοίκηση. Στις εστίες του ΕΜΠ μόνο μετά από επικονωνία των φοιτητ(ρι)ών με τη διευθύντρια των εστιών επιβεβαιώθηκε η αναστολή λειτουργίας και η εκκένωση των εστιών, ενώ από το σχετικό ΦΕΚ δεν είναι σαφής η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ο Σύλλογος των εστιών κινητοποιήθηκε άμεσα καλώντας σε Γενική Συνέλευση των οικότροφων.
Από τη μεριά μας καταγγέλουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να άρει τη λειτουργία των εστιών εν μέσω πανδημίας αδιαφορώντας για τόσους/ες χιλιάδες φοιτητές/τριες. Με fast track διαδικασίες- που τώρα θεωρούνται και δικαιολογημένες για την αντιμετώπιση της κρίσης- χωρίς καμία πρόβλεψη για φοιτητ(ρι)ές που μπορεί είτε οι ίδιοι/ες είτε οι οικογένειές τους να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μετακίνησης, που λόγω οικογενειακής κατάστασης μπορεί να μην έχουν μόνιμη κατοικία, που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη τους επειδή εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα, που είναι είτε μετανάστ(ρι)ες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες/ισσες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, η Κυβέρνηση κινείται για άλλη μια φορά σε βάρος των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά απεκδύεται τις ευθύνες της τόσο για επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία και τη συντήρηση των εστιών, όσο και για την αναγκαία απολύμανση των εστιών και τον εφοδιασμό των κτιρίων με προϊόντα υγιεινής. Την ίδια στιγμή που απαγορεύει τις μετακινήσεις, αποφασίζει και το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση τόσων φοιτητ(ρι)ών στους τόπους καταγωγής τους, χωρις να λογαριάζει αν όντως έχουν κάπου να πάνε μετακυλίοντας στις πλάτες των φοιτητ(ρι)ών ένα δυσβάστακτο κόστος. Για άλλη μια φορά μετατοπίζει την κουβέντα από την κρατική ευθύνη στην ατομική ευθύνη. Για άλλη μια φορά τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας και οι ανάγκες τους μπαίνουν σε δέυτερη μοίρα: εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/ριες, πρόσφυγες/ισσες, μετανάστ(ρι)ες, άστεγοι/ες, τοξικοεξαρτημένοι/ες.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως για την Κυβέρνηση η φοιτητική μέριμνα αποτελεί βάρος, αχρείαστο κόστος, ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας των επιχερήσεων μέσω εργολαβιών. Ως Αριστερή Ενότητα πάγια διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία με φοιτητικές παροχές (σίτηση, στέγαση, μεταφορές) που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φοιτητ(ρι)ών και να καλύπτονται από πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Στηρίζοντας τους οικότροφους των εστιών διεκδικούμε: 

  • την απόσυρση της απόφασης για το κλείσιμο των εστιών
  • την άμεση απολύμανση των κτιρίων, τον εφοδιασμό όλων των οικότροφων και του προσωπικού με όλα τα απαραίτητα μέσα υγιεινής και προστασίας
  • την τακτική και επαρκή καθαριότητα των κτιρίων
  • δυνατότητα δωρεάν εξέτασης με το test για τον COVID-19, επίδομα μετακίνησης για όσες/ους φύγουν προς τους τόπους καταγωγής τους
  • να μην κλείσουν οι φοιτητικές λέσχες σίτισης.