Την Τετάρτη 10/06 η Νέα Δημοκρατία καταθέτει στη βουλή το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία με στόχο να διαλύσει κάθε ψήγμα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Σε μια περίοδο που οι φοιτητικοί σύλλογοι αδυνατούν για υγειονομικούς λόγους να συζητήσουν με τρόπο ουσιαστικά συμπεριληπτικό και να πάρουν αποφάσεις, η κυβέρνηση αποφασίζει να θέσει σε διαβούλευση μια τέτοια πρόταση εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με την ψευδαίσθηση ότι οι κινηματικές αντιδράσεις θα είναι ελαχιστοποιημένες.
Με καθαρά εκδικητικούς όρους, βυθίζει αυτούς τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια αναπληρώνουν τους εαυτούς τους στα σχολεία της χώρας και αυτές τις εργαζόμενες που απολύονται κάθε καλοκαίρι, ακόμα περισσότερο στην επισφάλεια, διασφαλίζοντας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την πειθάρχηση. Το ίδιο σκεπτικό, θα εφαρμοστεί άλλωστε για όλους τους εκπαιδευτικούς αν υλοποιηθούν οι προβλέψεις της Νίκης Κεραμέως για την αξιολόγηση σχολείων και ιδρυμάτων. Σε μια διαδικασία απόλυτα αντιεκπαιδευτική, εμείς ρωτάμε για μια ακόμα φορά: αξιολόγηση από ποιους και για ποιους;
Σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες διατάξεις όπως η επαναφορά των πολυήμερων αποβολών και της τράπεζας θεμάτων, μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά ότι το υπουργείο παιδείας κινείται πάνω στη βάση του τρίπτυχου εντατικοποίηση, πειθάρχηση, ανύψωση ταξικών φραγμών.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνίας. Από τη χάραξη πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας με όρους οικονομικούς μέχρι τη διευκόλυνση της εισόδου των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, είναι δεδομένο ότι δε μιλάμε για το κοινωνικό συμφέρον. Το νομοσχέδιο που καταθέτει την Τετάρτη 10/06 στη Βουλή προβλέπει εκτός των άλλων την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα διατρανώνοντας την αντιμετώπιση της παιδείας ως μέσο προσέλκυσης επενδυτών, περιστέλλοντας ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα και ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το δρόμο και για ελληνόγλωσσα προπτυχιακά επί πληρωμή.
Εμείς απ’ την πλευρά μας, δε θέλουμε η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι προσβάσιμη από τους λίγους και τις λίγες, ούτε η έρευνα να γίνεται προς όφελος του κεφαλαίου και της αγοράς. Εμείς ως Αριστερή Ενότητα παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο στο μπόι των αναγκών και των ονείρων μας. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας θα αγωνιστούμε αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.
Δίνουμε το παρόν στις πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις!
Αθήνα: Τρίτη 9/6 στη 1μ.μ. και Τετάρτη 10/6 στις 7μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή
Θεσσαλονίκη: Τρίτη 9/6 στη 1μ.μ. και Τετάρτη 10/6 στις 7μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου