Φοβούνται πάντα το Νοέμβρη! | Ανακοίνωση Αρ.Εν. για τα γεγονότα στο Κάτω Πολυτεχνείο

Φοβούνται πάντα το Νοέμβρη! | Ανακοίνωση Αρ.Εν. για τα γεγονότα στο Κάτω Πολυτεχνείο

Με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, η καταστολή έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από την κυβέρνηση της ΝΔ ως “μέσο αντιμετώπισης” της πανδημίας. Με πρόσχημα τον υγειονομικό κίνδυνο, τους τελευταίους 8 μήνες, έχουμε υπάρξει μάρτυρες ακραίας σκλήρυνσης της καταστολής σε κάθε επίπεδο. Στον απόηχο όλων αυτών, οι προκλητικές εξαγγελίες του Χρυσοχοϊδη περί απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου, έρχονται να επιβεβαιώσουν την ήδη παγιωμένη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα για τις διεκδικήσεις μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τηρεί καν τα προσχήματα καθώς όχι μόνο δεν κάνει σύσταση για αποφυγή του συνωστισμού, αλλά απαγορεύει την πορεία της 17 Νοέμβρη επικαλούμενη το νομοσχέδιο που πέρασε το καλοκαίρι σχετικά με την οριοθέτηση και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Οκτώ μήνες αργότερα, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο διαχείρισης της πανδημίας: δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, δεν μερίμνησε για την ασφαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ κράτησε τα πανεπιστήμια της χώρας κλειστά και την οικονομία ανοιχτή. Τώρα, και εν όψει του 2ου κύματος της πανδημίας, η απάντησή τους και η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας είναι η ίδια: περισσότερη καταστολή και περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες του κεφαλαίου θα έρχονται πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας. Από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την έξαρση του ιού, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την καταστολή σαν μέσο πειθάρχησης των πολιτών, μία πολιτική που φαίνεται να εντείνεται εν μέσω του δεύτερου κύματος. 

 

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τέσσερις μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, επέλεξε συνειδητά να στείλει ΟΠΚΕ και ΜΑΤ με τροχούς να περικυκλώσουν τον ιστορικό χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου. Την ίδια στιγμή, και με την απειλή για λοκ αουτ του Πολυτεχνείου, ομάδα φοιτητ(ρι)ών που πραγματοποιούσε κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Έτσι, 47 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73, γίναμε για ακόμα μια φορά μάρτυρες αστυνομικής επιχείρησης εντός του Πολυτεχνείου, μιας επιχείρησης που κατέληξε σε προσαγωγές. Συνολικά οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε 92 προσαγωγές, από τις οποίες όσες έγιναν στο χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της απείθειας και της διάδοσης ασθένειας (παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθένειας). Τόσο η απόφαση για λοκ αουτ του Πολυτεχνείου όσο και η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, δεν είχαν παρθεί μέσα από τις διαδικασίες των αρμόδιων οργάνων αλλά αποτελούσαν αυθαίρετες αποφάσεις της Πρυτανείας και συγκεκριμένα του Πρύτανη Μπουντουβή, ο οποίος συναινεί στις κατασταλτικές πρακτικές της κυβέρνησης, ενώ η αποστασιοποίησή του από τα σημερινά γεγονότα καταδεικνύει και την συνενοχή του σε αυτά. 

 

Από την αρχή της διακυβέρνησης της, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε μία ολομέτωπη επίθεση στο φοιτητικό κίνημα και τις συλλογικές του διεκδικήσεις, με το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Ασύλου, το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων καθώς και τις εξαγγελίες για την ίδρυση αστυνομικού σώματος που θα παρεμβαίνει εντός των Πανεπιστημίων. Οι πρακτικές της κυβέρνησης είναι μία ακόμα προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας ώστε να μην πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου. Είναι ακόμη μια προσπάθεια να απονομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις το πανεπιστημιακό άσυλο των αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων και να εγγραφεί στο συλλογικό νού ως άσυλο “βίας και ανομίας”. Για εμάς, τα σημερινά γεγονότα αποτελούν μια ηχηρή υπενθύμιση της αναγκαιότητας της πραγματοποίησης αυτής της πορείας, καθώς μας υπενθυμίζει ότι τα αιτήματα ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό του κράτους είναι για μια ακόμη φορά πιο επίκαιρα από ποτέ. Η παρουσίας μας στο δρόμο στις 17 Νοεμβρίου, τηρώντας αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (τήρηση των αποστάσεων, χρήση προστατευτικών μασκών), είναι απαραίτητη για να γίνει κατανοητό στην κυβέρνηση πως θα αντιστεκόμαστε έμπρακτα απέναντι στα αντι-εκπαιδευτικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια τους αλλά και στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Για αυτό, είναι επίσης απαραίτητη για να διεκδικήσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς  η δημόσια υγεία προστατεύεται με κλίνες ΜΕΘ και μέτρα προστασίας και όχι με καταστολή και αστυνομοκρατία.

 

  • Άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο του κάτω Πολυτεχνείου
  • Άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων
  • Άμεση πραγματοποίηση Συγκλήτου που θα καταλήγει σε καταδικαστική απόφαση για τα σημερινά γεγονότα
  • Άρση της απαγόρευσης της πραγματοποίησης της πορείας του Πολυτεχνείου

 

Όλες και όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου, την Τρίτη 17/11!