Καταγγελία Αρ.Εν. για την ανακοίνωση της ΔΑΠ περί του νέου εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου

Καταγγελία Αρ.Εν. για την ανακοίνωση της ΔΑΠ περί του νέου εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου

‘’Αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης’’ αποκαλεί η κυβερνητική νεολαία ΟΝΝΕΔ και η φοιτητική της παράταξη ΔΑΠ, τα νέα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για την λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας. Ποιά αναβάθμιση της τριτοβάθμιας και από ποιούς; Αναβάθμιση από όσους διαθέτουν σχεδόν το ⅓ της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας την στιγμή που οι φοιτητ(ρι)ες μένουμε για σχεδόν ένα χρόνο εκτός των κοινωνικών μας χώρων λόγω έλλειψης υποδομών; Η ΔΑΠ βλέπει σαν αναβάθμιση τα ιδεολογικά και αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης που όχι μόνο δεν λύνουν πάγια προβλήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά έρχονται να αυξήσουν την καταστολή σε έναν ακόμη κοινωνικό μας χώρο και να εδραιώσουν τον φόβο και την πειθάρχηση. Αλλά ποιά είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που “πρεσβεύει την αναβάθμιση της Παιδείας και αξιώνει πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία”; Η ίδια ΔΑΠ που στήνει δίκτυα αντιγραφών (βλ. Πάτρα, ΑΣΟΕΕ), που κατηγορείται για νοθεία εκλογών, η ίδια ΔΑΠ που φέρνει τους μπράβους της στις σχολές μας (αλλά αρέσκεται να κατηγορεί την “αριστερή βία”), η ίδια ΔΑΠ που είχε για στελέχη της νυν υπουργούς που τραμπούκιζαν πρυτάνεις με πυροσβεστήρες. Και για να μιλήσουμε με πλειοψηφίες, με τα νέα μέτρα συμφώνησαν η ΔΑΠ και η Κεραμέως, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία που αντιστέκεται είναι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και τα μέλη ΔΕΠ, ενώ αρνητική στάση έχει κρατήσει η συντηρητική Σύνοδος Πρυτάνεων. Ακόμα και η ΠΟΑΣΥ τάσσεται κατά του μέτρου (με μιά κατά τ’άλλα αισχρή ανακοίνωση) και είναι απορίας άξιο πως η ΔΑΠ κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και την ίδια την αστυνομία προκειμένου να προσφέρει κάλυψη στο παραλήρημα της Κεραμέως και του Χρυσοχοϊδη . Αναρωτιόμαστε λοιπόν που ακριβώς βλέπει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ την συντριπτική πλειοψηφία που συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο;

Αναρωτιόμαστε επίσης, εάν η ΔΑΠ θεωρεί αυτονόητη την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας σε κάθε δημοκρατική και προηγμένη χώρα. Η πραγματικότητα δυστυχώς (ή ευτυχώς) έρχεται να την διαψεύσει αφού είναι ελάχιστα τα παραδείγματα χωρών (και ιδρυμάτων) με πανεπιστημιακή αστυνομία.

Καταγγέλλουμε την στάση και την ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από αυτούς. Απο την ΔΑΠ, που αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Τη ΔΑΠ που με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να υποβαθμίσει το δημόσιο και ελεύθερο πανεπιστήμιο. Την ΔΑΠ των τραμπούκων. Την ΔΑΠ που στοχοποιεί την πολιτική δράση και την ανάληψη συλλογικών πρωτοβουλιών. Την ΔΑΠ που θέλει ένα πανεπιστήμιο για λίγους.