Ο περσινός εορτασμός της 17ης Νοέμβρη, σημαδεύτηκε από το όργιο καταστολής της αστυνομίας στο πλαίσιο της αυταρχικής απαγόρευσης της μεγάλης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία. Το γενικότερο αυτό κλίμα της αστυνομοκρατίας πλαισιώθηκε και με τις επεμβάσεις της αστυνομίας τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω Πολυτεχνείο. Οι εικόνες φοιτητών/τριων να συλλαμβάνονται μπροστά στην ιστορική πύλη του Πολυτεχνείου και ταυτόχρονα η εικόνα του Μητσοτάκη μαζί με τον πρύτανη του ΕΜΠ, Μπουντουβή, περιφρουρούμενοι από ΜΑΤ να πηγαίνουν χέρι-χέρι, δείχνουν πως οραματίζεται η ΝΔ το Τριήμερο του Πολυτεχνείου. Οραματίζεται ένα τριήμερο απονεκρωμένο, χωρις εκδηλώσεις και κλειστό στον λαό και την νεολαία. Αυτό ακριβώς αντανακλάται και στο γεγονός πως η πρυτανεία του ΕΜΠ, η διοίκηση εκείνη που φέρνει με κάθε ευκαιρία την αστυνομία στο ίδρυμα, σύστησε την επιτροπή εορτασμού μόλις μία εβδομάδα πριν τον εορτασμό, με εισήγηση, μάλιστα, να μην δοθούν χώροι για εκδηλώσεις σε συλλογικότητες και φορείς, με πρόφαση την πανδημία. Εμείς απέναντι σε αυτό, καλούμαστε να εξασφαλίσουμε ότι το τριήμερο θα είναι ζωντανό, ανοιχτό στο λαό και στη νεολαία και καλούμαστε να μην αφήσουμε τον ιστορικό χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου στα χέρια καμιάς διοίκησης και κυβέρνησης που ονειρεύονται τα ΜΑΤ μέσα στον χώρο του ασύλου.
Το φετινό Πολυτεχνείο είναι για άλλη μια χρονιά επίκαιρο, όπως και το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να συντελείται μια δριμύτατη επίθεση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε πτυχή των ζωών μας. Συγκεκριμένα, πριν από λίγους μήνες, ψηφίστηκε ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, ο οποίος καταργεί βασικά κεκτημένα του εργατικού κινήματος, όπως το οκτάωρο, πλήττει τη συνδικαλιστική δράση και τα μέσα πάλης των εργαζομένων και τους θέτει σε μια θέση ατομικής διαπραγμάτευσης με τον εργοδότη, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση εξουσιάζοντος και εξουσιαζόμενης. Ακόμη, βρισκόμαστε, δύο χρόνια μετά, εν μέσω πανδημίας και η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ενισχύει το ΕΣΥ, να μην ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία και να διαχειρίζεται αναποτελεσματικά την υγειονομική κρίση. Η κυβέρνηση, θεωρώντας, πλέον, το εμβόλιο ως πανάκεια, έχει αρκεστεί σε μέτρα – ημίμετρα αλλά και σε ένα διαχωρισμό των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων, που αγγίζει τα όρια του αποκλεισμού των τελευταίων από πτυχές της κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, είδαμε να ψηφίζεται ο αντιεκπαιδευτικός νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, που έρχεται να αλλάξει πλήρως τόσο τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, όσο και τον πολιτικό του χαρακτήρα. Ο νόμος αυτός, με όσα προβλέπει κινείται σε μια κατεύθυνση πλήρους αποπολιτικοποίησης και αποστείρωσης των πανεπιστημίων, πειθάρχησης των φοιτητ(ρι)ών, και συνολικότερης υποβάθμισης και εντατικοποίησης των σπουδών μας. Τέλος, έχουμε δει να ξεδιπλώνεται μια τεράστια επίθεση στα δημοκρατικά μας δικαιώματα, η οποία ξεκίνησε ήδη από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, με τη ψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις, που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα μας στο “συνέρχεσθαι”. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια κυβέρνηση που θέλει να εμπεδώσει στο λαό το δόγμα “νόμος, τάξη και ασφάλεια”. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε η ακραία καταστολή που βιώνουμε στο δρόμο, ούτε οι ξυλοδαρμοί ανθρώπων σε πλατείες (Νέα Σμύρνη), ούτε φυσικά και η κρατική δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, λίγες ημέρες πριν.
Η επανανοηματοδότηση του συμβολισμού του Πολυτεχνείου γίνεται με βάση την πολιτική πραγματικότητα και τις κοινωνικές διεκδικήσεις. Έτσι, τους αγώνες του τότε, τους νεκρούς των αγώνων αυτών, τους τιμούμε με τους αγώνες του σήμερα. Η 17 Νοέμβρη δεν είναι μια γιορτή, αλλά η επέτειος εκείνης της εξέγερσης όπου φοιτητές και φοιτήτριες ρίξαν μια χούντα. Η επέτειος αυτή μας θυμίζει για ποιά ιδανικά πρέπει να αγωνιζόμαστε και μας καλεί να διεκδικούμε όσα μας αξίζουν. Θέλουμε, όπως το Πολυτεχνείο του ΄73, έτσι και τα Πανεπιστήμιά μας να γίνονται εστίες αμφισβήτησης και αγώνα, ενάντια σε κάθε αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική.
Καλούμε όλες, όλους και όλα στην αντικυβερνητική, αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση στη 13.00, στο Κάτω Πολυτεχνείο.