-
Φοιτητικές εκλογές… Μία διαδικασία η οποία πραγματοποιείται παραδοσιακά στο τέλος κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς και με βάση αυτή προκύπτει η κατανομή των εδρών στα όργανα των Φοιτητικών Συλλόγων. Στο τέλος του εαρινού εξαμήνου λοιπόν οι φοιτήτριες και φοιτητές καλούνται να ψηφίσουν τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες τους εκφράζουν και κρίνουν την παρέμβαση και την πολιτική τοποθέτηση των σχημάτων και των παρατάξεων της σχολής τους. Η ασφυκτική συνθήκη που βιώνει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της πανδημίας , του πολέμου και της ακρίβειας κάθε άλλο παρά παραδοσιακή μπορεί να χαρακτηριστεί βέβαια . ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ‘’ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ‘’
Οι εκλογές αποτελούν την μαζικότερη διαδικασία ενός συλλόγου και δεν θα πρέπει κατά τη γνώμη μας οι αγωνιστικές δυνάμεις να λείπουν από αυτήν. Πέραν της αποτύπωσης του κατά πόσο η πολιτική που επιλέγει ένα σχήμα να κάνει σε έναν σύλλογο βρίσκεται σε επαφή με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των φοιτητριών/των ή κατά πόσο εκφράζονται και εμπλέκονται οι φοιτήτριες/τες από τις δράσεις του, οι εκλογές καθορίζουν και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό! Η κατανομή των εδρών και το ποια θα είναι η πλειοψηφούσα δύναμη στο διοικητικό συμβούλιο δεν είναι ¨άλλη μία ανούσια κόντρα μεταξύ των παρατάξεων¨ αλλά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πως θα κινηθεί ο εκάστοτε φοιτητικός σύλλογος την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Είναι στο χέρι μας να μην γεμίσουν τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων μας με υποστηρικτές της Κεραμέως και της πανεπιστημιακής αστυνομίας που θέλουν τους ΦΣ νεκρούς και τους φοιτητές απαθείς παρατηρητές μιας ολοένα και δυσκολότερης καθημερινότητας !
Οι εκλογές που θα γίνουν φέτος, το Μάϊο του 2022, έχουν μία παραπάνω σημασία για μία σειρά από λόγους. Πρώτα και κύρια, θα είναι οι πρώτες φοιτητικές εκλογές μετά από 3 χρόνια. Έχουν μεσολαβήσει 3 πολύ πυκνά χρόνια, με την πανδημία και τις καραντίνες να πρωταγωνιστούν στις ζωές μας και με τα πανεπιστήμια μας να παραμένουν κλειστά για πάνω από 1 μισή χρόνο, μέσα στον οποίο ψηφίστηκε και ένας νόμος καθοριστικός για τις φοιτήτριες και την καθημερινότητά μας, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Μπήκαμε λοιπόν σε σχολές πολύ διαφορετικές απ’ ότι τις θυμόμασταν, σχολές που –τυπικά πάντοτε- δεν είναι πια χώρος ασύλου, σχολές όπου ισχύουν πλέον οι διαγραφές στα ν+2 χρόνια, σχολές όπου μπορούν να στηθούν πειθαρχικά κατά φοιτητών, σχολές στις οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να εγκατασταθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Ταυτόχρονα, όμως και σχολές όπου τα πάγια προβλήματα, όπως η σοβαρή υποχρηματοδότηση, παρέμειναν άλυτα. Οι φετινές εκλογές είναι μία ευκαιρία να μεταφραστεί η στάση και η άποψη κάθε φοιτητή για όσα έχουν συμβεί εδώ και 3 χρόνια σε μία ψήφο, μία ψήφο που θα αντικατοπτρίζει το πώς θέλουμε να είναι το πανεπιστήμιό μας, το τι θέλουμε να ζούμε μέσα στις σχολές μας. Έχουμε ευθύνη να μην δώσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την παραμικρή νομιμοποίηση για την τραγική πολιτική που εφαρμόζει σε όλα τα κρίσιμα πεδία από το 2019 μέχρι και σήμερα . Είναι στοίχημα ένα εκλογικό αποτέλεσμα που την επόμενη μέρα θα κάνει σαφές πως η νέα γενιά στέκεται μαζικά απέναντι σε αυτούς που υποβαθμίζουν το παρόν και το μέλλον της .
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό, που κάνει τις φοιτητικές εκλογές τόσο κρίσιμες.
Όπως είπαμε, η κατάσταση μέσα στις σχολές μας δεν έχει παραμείνει σταθερή. Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται ανά σχολές ή και οριζόντια. Το προηγούμενο καλοκαίρι είδαμε 40.000 παιδιά στην ηλικία μας να αποκλείονται από τα ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το χειμώνα συμφοιτητές μας αντιμετώπισαν τα πειθαρχικά μέσα στις σχολές τους, ενώ τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας σύστησαν Επιτροπές Ασφαλείας –ομάδες που θα βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ΟΠΠΙ- υπό την απειλή μάλιστα πως αν δεν προχωρούσαν σε αυτή την κίνηση, το Υπουργείο θα τους στερούσε μέρος της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησής τους. Το σοβαρότερο, η εκπαίδευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ εξαγγέλλεται η εγκατάστασή τους μετά Μάϊο.
Σχολές με αστυνομία σημαίνει σχολές με λιγότερη ελευθερία, σχολές με λιγότερη στην πραγματικότητα ασφάλεια, αν σκεφτεί κανείς πως τα σώματα αυτά θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία. Μία ΕΛ.ΑΣ. που είναι γνωστή για τις αυθαιρεσίες εις βάρος μας, για τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, για τους ξυλοδαρμούς και τον εξευτελισμό πολιτών. Πέρα λοιπόν από Φοιτητικούς Συλλόγους ενεργούς και ισχυρούς, τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε Συλλόγους που να είναι σε θέση, την επομένη των εκλογών να υπερασπιστούν τα πανεπιστήμια απέναντι στην απειλή της πανεπιστημιακής αστυνομίας, απέναντι στην διάλυση με κάθε τρόπο του δημοσίου και δωρεάν πανεπιστημίου. Είναι γεγονός πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εμπιστοσύνη και την ψήφο στις αριστερές δυνάμεις των σχολών, τις δυνάμεις που οραματίζονται και παλεύουν για σχολές δημόσιες, δωρεάν και ελεύθερες, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αστυνομία. Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται παρατάξεις όπως η ΔΠΑΠ-ΝΔΦΚ, που ως παράταξη της κυβέρνησης ανοιχτά υπερασπίζεται τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη και την αστυνομοκρατία, σε σημείο τις τελευταίες εβδομάδες να δηλώνει υπέρ της παρουσίας της αστυνομίας μέχρι και στη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε δημόσια, δωρεάν παιδεία και στήριξη για να σπουδάσουμε . Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει κυριολεκτικά την ελληνική κοινωνία διαμορφώνει μια δυσμενή συνθήκη για πολλούς και πολλές από εμάς που δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα όπως είχαμε συνηθίσει. Είναι πλέον ανάγκη και όχι πολυτέλεια να παλέψουμε εντατικά για αύξηση των φοιτητικών παροχών την ώρα που τα ενοίκια στα κέντρα των πόλεων αυξάνονται εξωφρενικά και οι εστίες στα περισσότερα ιδρύματα είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς , να ζητήσουμε ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της σίτισης για όλες και όλους , την ώρα που οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ εκτοξεύονται .
Το άδικο σύστημα στο οποίο ζούμε απειλεί τι ζωές μας . Ο πόλεμος που πλέον αποτελεί πραγματικότητα και που εξέλιξη και η έκταση αυτού είναι εξαιρετικά αβέβαιη , η περιβαλλοντική κρίση που φέρνει κάθε μέρα τον πλανήτη πιο κοντά στο σημείο μηδέν όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή , η φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του λαού είναι μόνο μερικά από όσα βιώνουμε και θα βιώσουμε εντονότερα στο άμεσο μέλλον . Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση , ΄τώρα είναι η ώρα να περιγράψουμε κάτι διαφορετικό από την δυστοπία που μας επιβάλλουν , τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για να ζήσουμε αλλιώς βάζοντας τις ανάγκες μας στο προσκήνιο ! Στέλνουμε μήνυμα ανυπακοής στις κάλπες και δίνουμε ραντεβού στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες που έχουμε να δώσουμε την επόμενη μέρα !
Φέτος, πιο πολύ από ποτέ, καλούμαστε με την ψήφο μας να δείξουμε με ποια πλευρά είμαστε.
Εμείς, ως Αριστερή Ενότητα, συμμετέχουμε στις εκλογές έχοντας ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τα πανεπιστήμια: αντίσταση σε κάθε προσπάθεια να διαλυθούν τα πανεπιστήμια όπως τα ξέραμε, στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, αλλά και σε κάθε αλλαγή που έρχεται να τα κάνει χώρους αποστειρωμένους, λιγότερο δημόσιους, λιγότερο προσιτούς σε όλα, αστυνομοκρατούμενους και ανελεύθερους. Δεν αρκούμαστε, όμως, στο να λέμε «όχι». Βγαίνουμε στην αντεπίθεση με ένα ξεκάθαρο όραμα για το πανεπιστήμιο. Όλα, φυσικά, ξεκινούν από ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν, που δε θέτει ταξικούς φραγμούς και δεν αποκλείει κανέναν, καμία και κανένα. Έναν χώρο ελευθερίας, όπου το καθένα θα μπορεί να εκφράζεται κοινωνικά και πολιτικά, όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για ρατσιστικές, ομοφοβικές, παρενοχλητικές συμπεριφορές. Διεκδικούμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας !
ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΑΡ.ΕΝ.)